Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Недофінансоване київське метро втричі переплачує фірмі зниклого охоронця

Середа, 3 квітня 2013, 22:15

Комунальне підприємство "Київський метрополітен" у кілька разів переплачує за матеріали, закуповуючи їх у структури, що входить до групи компаній "Газ Україна 2009" Сергія Курченка. 

Про це йдеться в розслідуванні телеканалу ТВі.

У листопаді 2012 року метрополітенівці закупили у ТОВ "ДРОУ" на 25 мільйонів гривень кабелів для продовження Куренівської лінії до Одеської площі. При цьому переплата за деякими позиціями становила від 2 до 4 разів. Виходячи з тендерної документації, метро купувало десятки кілометрів дротів.

Закупівлі розділили на чотири лоти, однак увесь тендер виграла одна фірма – ТОВ "ДРОУ". Маржа підприємства в середньому становила 250%. Наприклад, за один кілометр дроту "ПВ-3" метрополітен сплатив ТОВ "ДРОУ" 5685 гривень, коли середня ціна цього товару, як повідомили ТВі опитані оптові продавці, – 1547 гривень.

Як дізналися журналісти ТВі, ТОВ "ДРОУ" зареєстроване у гаражі в одному з провулків Сімферополя. Проте ніхто з працівників виробничої бази, яка розташована за адресою масштабного дротового оптовика, про неї не чув.

Директором заснованого 3 квітня 2012 року ТОВ "ДРОУ" є мешканець Миргорода Олексій Невеселий. Однак його матері, до якої навідалися журналісти, нічого не відомо про долю сина протягом останніх трьох років, про що вона тривожно повідомила знімальній групі.

Раніше, за словами Ганни Невеселої, Олексій ніколи не мав коштів на власний бізнес, працював сторожем і був змушений виїхати на заробітки до Росії. 

"Раньше дзвонив, зараз не дзвонить. Я сама переживаю. Я жду. Може, хоч ви розкажете... В нього нічого тоді не було – ні машини, ні квартири, абсолютно. Працював охоронцем, сторожем. В Росію він їздив на заробітки, як усі їздять. Нічого в нього нема, абсолютно. Повісили на нього!" – сказала мати Невеселого, на якого зареєстровано ТОВ "ДРОУ".

Телефонні номери ТОВ "ДРОУ", зазначені у тендерній документації, на кабельників не зареєстровані.

Водночас один із номерів зареєстрований на ТОВ "Універсалоптторг-Х". Інший – на ТОВ "Комбіагроіндастрі". Обидва товариства є багаторазовими переможцями тендерів "Чорноморнафтогазу" з найрізноманітніших видів товарів і послуг.

Розквіт цих компаній співпав із призначенням харків’янина Олександра Кацуби на посаду заступника директора з економічних питань "Чорноморнафтогазу". Засновані в Сімферополі вихідцями з Харкова ТОВ "Універсалоптторг-Х" і ТОВ "Комбіагроіндастрі" виграли тендери на загальну суму 2,5 мільярдів гривень. При цьому статутний капітал обох фірм, за даними сайту "Наші гроші", не перевищує 70 тисяч гривень.

За даними Юрія Сиротюка, народного депутата від ВО "Свобода", який звернувся до генпрокурора Віктора Пшонки з приводу ознак монополізації ринку групою компаній "Газ Україна 2009", ТОВ "Універсалоптторг-Х" і ТОВ "Комбіагроіндастрі" входять до орбіти впливу новоявленого олігарха Сергія Курченка.

Київська підземка щороку порушує питання про підвищення оплати за проїзд, мотивуючи це збитковістю перевезень.

Взимку цього року КП "Київський метрополітен" повідомив, що обмежуватиме швидкість руху на ділянках зі зношеними рейками, на ремонт яких не вистачає коштів. 

Торік "Київський метрополітен" заробив 956 мільйонів гривень і витратив понад 1 мільярд 300 мільйонів, отримавши зрештою 340 мільйонів гривень річних збитків.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування