Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Газпром" зібрався будувати новий газопровід в обхід України

Середа, 3 квітня 2013, 22:47

Президент Росії Володимир Путін доручив "Газпрому" повернутися до опрацювання проекту газопроводу Ямал-Європа-2 для поставок у Польщу, Словаччину та Угорщину.

"Ми в зв'язку з "Північним потоком" і "Південним потоком" фактично відмовилися від проекту Ямал-Європа-2. З "Південним потоком" ми вже практично почали роботи, і я просив би повернутися до проекту Ямал-Європа-2", - заявив Путін на зустрічі з керівником "Газпрому" Олексієм Міллером.

За словами Путіна, "мова йде про підвищення надійності газопостачання до Польщі, Словаччини, Угорщини".

"Що стосується наших мегапроектів - "Північного потоку" і "Південного потоку", то "Північний потік" побудований суворо за графіком, в жовтні 2012 року виведений на проектну потужність в 55 мільярдів кубометрів, "Південний потік" почали будувати в грудні 2012 року, і немає жодних сумнівів в тому, що грудні 2015 року перша нитка буде побудована, і наш газ піде в Європейський Союз", - відповів Міллер.

Він уточнив, що всі 4 нитки будуть закінчені в грудні 2017 року, і обсяг поставок складе 63 мільярди кубометрів газу. Однак, за словами Міллера, залишаються питання надійності та стабільності поставок для Центральної та Східної Європи - Польщі, Словаччини та Угорщини.

"Ми опрацьовуємо варіанти будівництва газопроводу з території Білорусії з розумінням того, що сьогодні транзит через територію Білорусії по трубопроводу Ямал-Європа-1 є самим економічно ефективним", - сказав глава "Газпрому".

Він уточнив, що "газотранспортна система (Білорусії) знаходиться у власності "Газпрому" і для нас найефективнішим з точки зору логістики є саме цей маршрут постачань газу європейським споживачам".

"Аналіз ринку показав, що ми могли б орієнтуватися на 15 мільярдом кубометрів газу", - заявив Міллер.

Керівник "Газпрому" розповів про переговори з Польщею, Угорщиною, Словаччиною.

"Ми готові були б приступити до розробки попереднього техніко-економічного обґрунтування, до початку передінвестиційній стадії", - підкреслив він.

За словами пана Міллера, "є розуміння того, що проект міг би бути введений в дію після того, як будуть закінчені роботи щодо "Південного потоку".

"Цей проект міг би служити продовженням всієї роботи, яку ми ведемо, по забезпеченню більш стабільного і надійного транзиту до країн ЄС", - заявив глава "Газпрому".

Говорячи про терміни реалізації проекту, він припустив, що це можуть бути 2018-2019 роки.

Комерсант-Україна, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування