Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

У Європі чекають звільнення Тимошенко: "суд" і "Янукович" - уже синоніми

Середа, 1 травня 2013, 20:02

Європейські політики виступають за звільнення Юлії Тимошенко після рішення Євросуду з прав людини і на подальші реформи в Україні.

"Свободу Юлії Тимошенко!", - заявив у Брюсселі німецький представник фракції Європейської народної партії у Європарламенті Міхаель Ґалер, цитує DW.

"Методи української влади, що принижують людську гідність, свідчать про справжній характер політичного переслідування пані Тимошенко", - додав він.

На якнайшвидший вихід Тимошенко на свободу сподівається і голова фракції Зелених у Європарламенті Ребекка Гармс.

"Після такої різкої оцінки з боку ЄСПЛ вибіркового правосуддя в Україні я все одно сподіваюсь на те, що Тимошенко скоро опиниться на свободі", - сказала вона DW.

За процедурою, встановленою в Україні, рішення ЄСПЛ виконується шляхом його перегляду вищими судовими органами держави.

Однак депутатка Німецького Бундестагу Віола фон Крамон сумнівається, що українські суди готові до виконання рішення ЄСПЛ.

"З часом слова "український суд" та "Янукович" стали синонімами. І це головна проблема. Український суд не є незалежним, тому нині все одно, хто ухвалюватиме рішення: чи суд, чи Янукович", - заявила вона.

Втім, Європа задовольниться й "позасудовим" варіантом звільнення Тимошенко. За словами Гармс, після ухвалення ЄСПЛ минулого року рішення стосовно Юрія Луценка, українська влада хоча й не прямо його виконала, але знайшла спосіб звільнити екс-голову МВС з ув'язнення.

"Я не знаю, чи помилує президент Янукович Юлію Тимошенко, але у будь-якому випадку уряд України має прийняти рішення ЄСПЛ серйозно, а не ігнорувати його", - наголосила євродепутатка.

Вимогу про звільнення Тимошенко підтримують і правозахисники.

Однак експерт Amnesty International з України та Білорусі Клаудіа Райм заявила: "Справа Тимошенко – це тільки верхівка айсберга, адже випадків порушення прав людини в Україні набагато більше. До того ж вони мають системний характер".

Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле також закликав Київ до проведення реформ у країні. За його словами, які наводить агенція dpa, рішення ЄСПЛ вкотре підтвердило, що "в системі юстиції в Україні досі є недоліки, які необхідно усувати".

Від прогресу у цій сфері залежить зближення України та ЄС, наголосив Вестервелле.

"Градус демократії та праводержавності проявляється перш за все у поводженні з політичними опонентами", - заявила міністр юстиції Німеччини Сабіне Лойтгойссер-Шнарренберґер і закликала Україну до дотримання принципів правової держави.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування