Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Колишньому диктатору Гватемали дали 80 років в'язниці

Субота, 11 травня 2013, 10:27

Колишнього диктатора Гватемали Хосе Ефраіна Ріоса Монтта засудили до 80 років тюремного ув'язнення за геноцид індіанського населення і військові злочини.

Про це повідомляє Lenta.ru з посиланням на Associated Press.

Вирок Ріосу Монтту складається з двох частин. 50 років в'язниці колишній диктатор отримав за геноцид: суд визнав Монтта відповідальним за смерть щонайменше 1770 осіб (включаючи жінок, старих і дітей), що належали до індіанських племен, корінного населення Гватемали.

Крім того, колишнього диктатора визнали відповідальним за згвалтування кількох тисяч неповнолітніх дівчат.

Всі ці злочини, на думку слідства, були вчинені солдатами урядової армії за наказом Монтта під час громадянської війни. Ще 30 років колишній лідер країни отримав за військові злочини.

Як повідомляється, 87-річний Ріос Монтт став першим латиноамериканським лідером, якого засудили за злочини, вчинені проти власного народу.

Сам Монтт категорично заперечує свою провину, заявляючи, що нічого не знав про геноцид індіанського населення. За його словами, злочини військовослужбовців відбувалися без його відома, а накази про них самовільно віддавали воєначальники.

Хосе Ефраін Ріос Монтт прийшов до влади в березені 1982 році після військового перевороту, в ході якого був повалений щойно обраний президент. Період правління Монтта тривав лише 17 місяців, після чого, в серпні 1983 року, він був повалений Оскаром Мехіа.

Під час диктатури Ріоса Монтта в країні в ході найбільш кривавої стадії громадянської війни було вбито тисячі людей. Десятки тисяч жителів Гватемали стали біженцями.

У 1989 році колишній диктатор намагався брати участь у президентських виборах 1990 року, проте конституційний суд не допустив його до виборів. У 2003 році він також висунувся кандидатом у президенти, однак набрав лише 11 відсотків голосів.

Раніше влада Гватемали неодноразово намагалися притягнути Монтта до відповідальності за скоєні ним злочини. Однак до січня 2012 року він, будучи членом гватемальського конгресу, був захищений від судового переслідування депутатською недоторканністю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...