Українцям ближче ідея вступу до Європи

Понеділок, 20 травня 2013, 15:28

Громадяни України віддають перевагу перспективі вступу до Європейського Союзу, а не можливості приєднання до Митного союзу.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова наприкінці квітня.

Згідно з даними соцопитування, на запитання "Яким інтеграційним напрямком повинна йти Україна?" 41,7% респондентів обрали відповідь "вступ в ЄС", близько третини (32,7%) опитаних підтримали вступ до МС Росії, Білорусі та Казахстану.

12,3% висловилися проти вступу як в ЄС, так і в МС, 13,3% не визначилися зі своєю позицію з цього питання.

Тим часом, українці відзначають, що вони недостатньо поінформовані про ЄС і МС. Тільки 5,3% опитаних порахували високим рівень своїх знань про ЄС та 4,2% - про МС.

38,6% і 37,6% опитаних визначили свій рівень знань про ЄС і МС як середній. Низький рівень власної поінформованості відзначили 43,5% і 44,1% громадян. Кожен десятий (9,5% і 10,9%) респондент не має жодної інформації про ці організації.

Респонденти також оцінили переваги і недоліки ЄС і МС. На їх думку, основні переваги ЄС: високий рівень соціального захисту громадян (46,9%), верховенство закону (31,5%), розвинена демократія (27,1%), наявність фінансових ресурсів (22,2%), якість охорони здоров'я (18,6%). Серед інших відзначених переваг - науково-технічний розвиток, низький рівень корупції.

Ієрархія проблем ЄС виглядає наступним чином: нестабільна економічна ситуація (34,2%), нерівний економічний розвиток країн-членів ЄС (31,8%), домінування провідних країн ЄС (31%). Серед інших проблем ЄС респонденти відзначали відмінність культур і цінностей громадян країн ЄС, дефіцит природних ресурсів.

Серед переваг МС опитані в першу чергу називали: спільну історію, культуру, схожий менталітет громадян країн-учасниць МС (53,4%), наявність природних ресурсів, енергоносіїв (47,1%), стабільну економічну ситуацію (15,4% ). У числі інших переваг – дешева робоча сила, науково-технічний розвиток.

Проблеми МС, на думку українців, - корупція (48%), тіньова економіка (33,2%), домінування Росії (28,6). Серед інших проблем - дефіцит демократії, неналежний рівень соціального захисту громадян.

Опитування проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 20 по 25 квітня 2013 року.

Опитано 2010 респондентів старше 18 років у всіх регіонах України. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування