Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В Україні забороняють "політично незручні" фільми

Вівторок, 21 травня 2013, 15:08

За останні чотири роки в Україні заборонили демонстрацію низки фільмів за політичними мотивами.

Про це у вівторок пише Тиждень.ua.

Як відомо, зазвичай відомства пояснюють більшість заборон на фільми в Україні надміром еротичних та насильницьких сцен у них. Проте в останні роки в заборонах окремих стрічок експерти вбачають політичні мотиви.

2010 року відділ Держрегулювання кіновідеопрокату Міністерства культури України заборонив російський фільм "Ми з майбутнього-2". У відомстві вважали, що резонансна російська стрічка розпалює "міжнаціональну ворожнечу і викривляє історичні події".

"Те, як показано життя УПА - скоріше фантазії творців фільму… Також у фільмі видно розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Це або неофітство, або політична позиція", - пояснила тоді глава Держслужби кінематографії Ганна Чміль.

Пізніше Мінкультури заборонило картину "Август. Восьмого" про російсько-грузинську війну, відкликавши прокатну ліцензію. Таке рішення було нібито прийнято після звернення представників грузинської діаспори та "Свободи" щодо "розпалювання міжнаціональної ворожнечі". Режисер стрічки назвав це політичною грою.

Заборонили також фільм "Шахта №8", який розповідає про експлуатацію дитячої праці на нелегальних шахтах Донецької області, до показу на Фестивалі документального кіно в Києві. Згодом Держкіно заперечило заборону показу документального фільму про копанки.

За кілька тижнів після цього – черговий скандал з вимогою заборонити демонстрацію фільму "Матч".  Ініціатором звернення виступили Молодий Народний Рух та інші громадські організації. Держагентство з деякими обмеженнями, але все-таки видало прокатне посвідчення скандальному фільму.

У березні 2013 року зняли з прокату в кінотеатрах Києва та інших міст альманах короткометражок "Українські злі". Автор однієї з короткометражок, які увійшли в альманах, Аксинья Куріна припустила, що "паніку у влади" викликала короткометражка "Красива жінка", про те, як бібліотекарка закохується в портрет Віктора Януковича.

Згодом продюсер короткометражок і їхній дистриб'ютор Денис Іванов пояснив скасування показів проблемами з авторськими правами.

Нещодавно мешканцям Донецька не дозволили дивитися документальний фільм-альманах "Відкритий доступ". Показ стрічки зірвали, відключивши електроенергію у донецькому ККЦ "Кінокульт". Адміністрація установи ніяк не пояснила відключення електроенергії.

Раніше від демонстрації цього альманаху відмовилось в Одесі, розцінивши показ як політичний захід.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...