Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Рада ввела кримінальну відповідальність для юридичних осіб

П'ятниця, 24 травня 2013, 09:36

Верховна Рада в четвер ухвалила законопроект, що вводить кримінальну відповідальність для юридичних осіб.

Як пише "Комерсант-Україна", тим самим парламент виконав план дій з візової лібералізації з ЄС в частині реформування антикорупційного законодавства.

Закон дозволив притягати юросіб до відповідальності за тероризм, хабарництво, незаконне збагачення та зловживання впливом.

Законопроект N2990 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виконання плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України щодо відповідальності юридичних осіб)" на засіданні Верховної Ради в четвер підтримав 301 народний депутат усіх фракцій, за винятком Компартії.

"Це останній законопроект з чотирьох антикорупційних законів, необхідних для виконання плану дій з візової лібералізації", - заявив один з авторів документа Віктор Чумак (УДАР).

"Раніше відповідальність поширювалася тільки на фізичних осіб, наприклад керівника або представника юридичної особи, саму юрособу було неможливо притягнути до відповідальності. Але іноді злочин здійснюється за допомогою майна суб'єкта господарювання. Наприклад, надаються в оренду автомобілі за заниженою ціною, а це корупція, і тут повинна відповідати юрособа", - пояснив "Комерсанту" народний депутат Володимир Олійник (Партія регіонів).

Видання зазначає, що попередні спроби парламенту ввести кримінальну відповідальність для юридичних осіб виявлялися невдалими. У квітні був відхилений аналогічний законопроект, внесений Кабінетом міністрів.

Прийнятий документ є компромісним, його внесли до парламенту 14 травня народні депутати різних фракцій - Андрій Кожем'якін, Павло Петренко (обидва - "Батьківщина"), Віктор Чумак (УДАР), Олег Махніцький ("Свобода"), Артем Пшонка і Сергій Тігіпко (обидва - Партія регіонів).

Відповідно до закону, кримінальна відповідальність поширюється на установи, підприємства чи організації. Під його дію не підпадають державні органи влади, органи місцевого самоврядування та створені ними організації, що повністю утримуються за рахунок державного або місцевого бюджету, фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, Фонду гарантування вкладів фізосіб, а також міжнародних організацій.

До таких юросіб може застосовуватися штраф залежно від тяжкості злочину - від 5 тис. до 75 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, конфіскація майна або ліквідація.

За наполяганням опозиції в законі передбачено, що ліквідація може застосовуватися до юрособи тільки у разі причетності до терористичної діяльності.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
21:43
У Росії й на окупованих територіях вербують на війну фігурантів кримінальних справ – росЗМІ
21:18
Прем’єр Британії задоволений ефектом від ухвалення закону про депортацію нелегалів
20:50
Вбиті у Німеччині українці були військовими, які проходили лікування – МЗС
20:32
футбол"Кривбас" впевнено переграв "Металіст 1925" у 26 турі УПЛ
20:21
відеоРозвідка повідомила про знищення двох тепловозів у Росії
20:03
На Авдіївському напрямку захисники відбили 40 атак – Генштаб
19:47
Скелетоніст Гераскевич: Якщо будемо слухати все, що хоче МОК, будемо бачити російських терористів на змаганнях
19:38
Україна вдруге в історії здобула золото у командних змаганнях на ЧЄ зі спортивної гімнастики
19:29
У Німеччині арештували росіянина, підозрюваного у вбивстві українців
19:21
Ірландія хоче повертати до Британії мігрантів, які втекли через закон про депортацію
Усі новини...