Київська влада "нагріла" на каштанах мільйон гривень

П'ятниця, 24 травня 2013, 14:30

Прокуратура Києва відкрила кримінальне провадження за зловживання при закупівлі каштанів, висаджених на Хрещатику.

За результатами перевірки, проведеної за дорученням прокуратури Києва, встановлено факти розтрати та привласнення бюджетних коштів на суму майже мільйон гривень.

Про це заявила начальник відділу прокуратури Києва Леся Багінська, повідомляє прес-служба відомства.

За її словами, перевіркою встановлено, що наприкінці 2012 року КП по утриманню зелених насаджень Шевченківського району уклало з ТОВ "Професійний садівник" договір на постачання саджанців дерев каштана кінського м’ясочервоного Бріоті. 

За документами, з 289 саджанців, які планувалося висадити на головній вулиці столиці, 200 дерев були закуплені за державні кошти на загальну суму майже мільйон гривень

В подальшому, не перевіривши відповідність закуплених дерев сорту, зазначеному у договорах, посадовці КП перерахували на розрахункові рахунки приватного підприємства зазначену суму. 

Таким чином в діях комунальників вбачається розтрата бюджетних коштів, а з боку керівництва ТОВ "Професійний садівник" - їх привласнення.

"Внаслідок вказаних зловживань бюджету столиці завдано масштабних збитків, які практично дорівнюють мільйону гривень", – зазначила Багінська.

Відомості про вчинення кримінального правопорушення столичною прокуратурою внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою кваліфікацією за ч.5 ст.191 КК України – "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

Досудове розслідування у кримінальному провадженні доручено слідчим київської міліції.
Як повідомлялося, 17 травня прокуратурою Києва було розпочато перевірку з приводу закупівлі столичними посадовцями каштанів сорту Бріоті.

Як відомо, за результатами спеціально призначеної експертизи, з 289-ти висаджених цією весни у Києві каштанів лише два виявились сорту "Бріотті".

У травні екологи заявили, що на Хрещатику замість заявлених каштанів "Бріотті", стійких до молі, у квітні висадили звичайні кінські каштани білого кольору. За словами екологів, саджанці звичайного білого каштану коштують 70 гривень.

Після цього прокуратура Києва розпочала перевірку.

У квітні на Хрещатику висадили саджанці м'ясочервоних каштанів "Бріоті", привезені з Північної Італії. Висадкою особисто займалися голова КМДА Олександр Попов і секретар Київради Галина Герега.

Усього, за заявами влади, висадили 289 каштанів, 115 з яких – "подарунок, котрий зробили місту спонсори – компанія UDP". Кожен зі 115 подарованих каштанів обійшовся спонсорам у 6 тисяч гривень. Тобто в цілому за них заплатили майже 700 тисяч гривень.

Зеленбудівці запевяли, що молоді дерева – представники найвитривалішого сорту каштанів у світі. Вони не бояться молі та стійкі до захворювань.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування