"Свобода" хоче розширити права нацменшин

Вівторок, 28 травня 2013, 10:45

"Свободівці" мають намір розширити права національних меншин в Україні, зокрема, запропонували дозволити формувати місцеві ради за національною ознакою.

Про це йдеться в законопроекті про внесення змін до закону "Про національні меншини України", прийнятого у 1992 році, пише "Комерсант-Україна".

У законопроекті автори пропонують вважати "національними меншинами" громадян України - представників народу, відмінного від решти населення своєю мовою, культурою і традиціями, і проживаючого на території України з 22 січня 1918 року - дати проголошення незалежності УНР.

Законопроект "Свободи" відносить до нацменшин білорусів, болгар, вірмен, гагаузів, греків, євреїв, караїмів, кримських татар, кримчаків, молдаван, німців, поляків, ромів, росіян, румунів, сербів, словаків і угорців.

Інші народи можуть отримати статус нацменшин, направивши до парламенту звернення, підписане не менше ніж 10 тисячами їх представників.

Законопроект передбачає можливість формування органів місцевого самоврядування за національною ознакою.

Для цього необхідно рішення депутатів місцевої ради, якщо в його складі присутні не менше 30% представників певної національності.

Крім повноважень місцевих рад, такі структури зможуть представляти інтереси нацменшин у відносинах з органами влади, встановлювати національні свята, отримувати фінансову допомогу з держбюджету на культурний розвиток.

Один з авторів закону "Про основи державної мовної політики" Вадим Колесніченко вважає ініціативу опозиціонерів популістською.

"Це загравання з національними меншинами і демонстрація демократизму перед Європою і населенням країни. Законопроект суперечить Конституції, яка не передбачає формування органів влади за національною ознакою", - сказав Колесніченко.

Не бажають змін і представники національних меншин.

"Я не став би змішувати функції органів місцевого самоврядування з повноваженнями органів нацменшин, оскільки існують питання, що стосуються всього населення, що живе на певній території. Загалом закон 1992 нас цілком влаштовує", - заявив депутат Закарпатської обласної ради Василь Брензович.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування