Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Європі не проти відбирання у Ради права призначати суддів

Понеділок, 17 червня 2013, 10:16

У п'ятницю Венеціанська комісія схвалила пропозиції Конституційної асамблеї щодо зміни Конституції, що виключають Верховну раду з процесу призначення суддів.

Засідання Європейської комісії за демократію через право, відбулося в п'ятницю в Венеції, пише "Комерсант-Україна".

Після прийняття відповідних змін судді судів загальної юрисдикції будуть призначатися президентом за поданням Вищої ради юстиції.

"Головна ідея змін, які КА подала до Венеціанської комісії - забезпечення більшої незалежності судової системи. Основне нововведення - виключення політичних органів з процесу призначення суддів", - заявив глава парламентського комітету з питань правової політики Валерій Писаренко.

"Ці повноваження в повному обсязі пропонується передати незалежним органам - Вищій раді юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії, які формуються в більшості своїй з суддів", - додав "регіонал".

Писаренко вважає, що, отримавши позитивну оцінку документа в ВК, президент найближчим часом внесе проект змін Конституції у Верховну раду.

Слід зазначити, що представники Партії регіонів по-різному оцінили зміст майбутніх поправок до основного закону.

У той час як Писаренко виключив участь політичних органів влади у призначенні суддів, його колега в ВК народний депутат Серей Ківалов вважає це можливим.

"Комісія зазначила, що в цілому запропоновані зміни відповідають рекомендаціям, представленим нею раніше - це стосується створення судів і визначення їх структури на підставі закону, передачі президенту повноважень щодо призначення та звільнення суддів судів загальної юрисдикції за поданням Вищої ради юстиції ...", - сказав Ківалов.

В опозиції вважають, що внесення цих змін не знизить політичну складову при призначенні суддів.

"Ми виступаємо проти того, щоб виключити парламент із системи призначення суддів. Якби у Венеціанській комісії був представник опозиції, ми б пояснили їм, що Вища рада юстиції насправді контролюється президентом", - заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

Як відомо, згідно з чинною Конституцією, судді призначаються спочатку на п'ять років указом президента, а потім довічно Верховною радою.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування