В Туреччині судитимуть понад 900 мітингувальників, більше тисячі осіб поранені

Неділя, 2 червня 2013, 12:17

За два дні масових протестів, що охопили Туреччину, поліція заарештувала понад 900 осіб.

Про це пише "ВВС".

Міністр внутрішніх справ Туреччини Муаммар Гюлер заявив, що на ранок неділі деяких із затриманих учасників протестів вже звільнено, а інші постануть перед судом.

Він також заявив, що у сутичках між поліцією та демонстрантами поранення отримали 26 правоохоронців та 53 цивільних, один із яких перебуває у важкому стані.

Водночас Amnesty International заявляє, що під час протестів загинуло дві особи, а поранення отримали понад 1000 осіб.

За даними ВВС, багато людей у Стамбулі кажуть, що вони "ситі по горло" діями уряду, який утискає їхні свободи, і рішення уряду про перепланування парку Гезі стало "останньою краплею".

Демонстранти також атакували і кілька машин, що належали турецьким телекомпаніям, висловлюючи невдоволення тим, як ЗМІ висвітлюють протести.

На ранок неділі ситуація у Стамбулі дещо стабілізувалася. Ніч деякі із демонстрантів провели вдома, а не на акціях протесту. Наразі на площі Таксім залишаються тисячі учасників протестів.

Як відомо, протести невдоволених мешканців переросли у сутички, коли поліція спробувала розігнати мирну демонстрацію проти реконструкції парку у центрі Стамбулу. "Реконструкція" парку передбачала будівництво у парку торговельного центру.

Після того, як поліція застосувала сльозогінний газ та водомети, масові протести та сутички з поліцією перекинулися на площу Таксім, що поруч із парком. Згодом антиурядові протести відбулися і у інших містах Туреччини, включно зі столицею Анкарою.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування