Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Посол США: вибори і референдум повинні викликати довіру народу

Четвер, 20 червня 2013, 11:10

Посол США в Україні Джон Теффт вважає, що процес реформування виборчого законодавства в Україні має бути відкритим.

Про це він сказав під час свого виступу на "круглому столі" з питань виборчої системи України, передає УНІАН.

"Ми вважаємо, що процес реформування виборчого законодавства має бути відкритим, і всі виборчі закони не повинні розроблятися слабкою урядовою групою", - сказав Теффт.

За його словами, процес розробки виборчого закону має бути відкритим для громадянського суспільства, всіх політичних сил і опозиції.

"Кінцевий продукт повинен відображати високу ступінь консенсусу серед політичних сил, і не повинен змінюватися з кожними виборами", - додав Теффт.

Посол зазначив, що вибори, проведені за законодавством, яке має недоліки, викликають підозру у міжнародного співтовариства і українських громадян.

Він підкреслив, що Україна повинна гарантувати рівні можливості для всіх в ході виборів. При цьому нагадав, що парламентські вибори 2012 року піддавалися критиці саме з цього питання.

"Відсутність рівності, зловживання адміністративними ресурсами призвели до непрозорої кампанії, зокрема це стосується фінансування партій", - сказав посол.

На його переконання, для того, щоб удосконалювати виборче законодавство, Україна повинна зосередитися на справедливому висвітленні виборів і зробити все, щоб адміністративними ресурсом не зловживали.

"Опозиція та громадянське суспільство мають працювати разом з урядом для створення належного виборчого законодавства", - вважає Теффт.

Посол також зазначив, що для проведення наступних виборів на належному рівні необхідно прийняти Виборчий кодекс, який заклав би фундамент для майбутніх президентських і парламентських виборів.

Щодо закону про референдум, Теффт сказав, що референдум повинен відображати точки зору уряду і опозиції, а також всіх експертів, і бути підтвердженням відкритого процесу співпраці.

На його переконання, закон про референдум повинен бути потужним демократичним інструментом і повинен бути ретельно розроблений з урахуванням всіх конституційних процедур для того, щоб суспільство прийняло ці результати, і рівень довіри був високим.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: