Пенсії суддів визнали конституційними

Середа, 5 червня 2013, 12:15

Конституційний Суд визнав конституційним збільшення пенсійного віку для суддів і неконституційним обмеження розмірів пенсій та довічного утримання.

Про це сказав глава КС Анатолій Головін, передають "Українські новини".

Зокрема, суд визначив конституційним збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років і для чоловіків з 60 до 62 років.

Разом з тим КС встановив, що щомісячне довічне грошове утримання виплачується судді у розмірі 80% грошового утримання судді, який працює на відповідній посаді.

Також за кожний повний рік роботи на посаді судді більше 20 років розмір щомісячного довічного утримання збільшується на 2% заробітної плати.

При цьому розмір грошового утримання не може становити більше 90% заробітної плати судді, без обмеження граничного розміру даного утримання.

Крім того, КС встановив, що щомісячне довічне утримання виплачується судді незалежно від прибутку, який отримує суддя після виходу у відставку; грошове утримання суддям виплачується органними Пенсійного фонду за рахунок коштів державного бюджету.

Також рішенням КС за суддями залишили право переіндексувати свої пенсії.

Як відомо, в лютому Верховний Суд просив КС оцінити конституційність обмеження пенсій та довічного утримання суддів у відставці.

Середній розмір пенсії, нарахованої на підставі закону "Про статус суддів", становить 7575 грн.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News