Журналісти назвали Януковича загрозою свободи слова

Середа, 5 червня 2013, 13:44

Стан свободи слова в Україні журналісти оцінили в 3,8 бала за 10-бальною шкалою.

Про це свідчать дані загальнонаціонального опитування фонду "Демократичні ініціативи".

При оцінці сучасного стану складових свободи слова в Україні за 5-бальною шкалою, де "1" означає вкрай поганий стан, "5" – дуже добрий, жодний показник не набрав більше ніж 3,4 бала.

Найгірше оцінили економічну самодостатність медіа (1,6), незалежність діяльності журналіста від тиску власників (1,7) та незалежність медіа від важелів економічного тиску (1,8).

Найвище оцінили: запит у суспільстві на вільні незалежні ЗМІ (3,4) та законодавче забезпечення свободи слова і незалежності медіа (3,3).

"Найоб’єктивнішими ЗМІ журналісти визнали: "Українську правду", "Дзеркало тижня" та "Кореспондент". Найбільш об’єктивними телеканалами було названо 5-й телеканал та TВi", - йдеться в результатах дослідження.

Переважна більшість експертів вказала, що формально цензури в Україні немає, але реально вона існує.

Серед основних чинників, які заважають забезпеченню свободи слова та преси в Україні, журналісти зазначили позицію власників ЗМІ, які використовують їх для забезпечення власних інтересів, та економічну неспроможність, збитковість ЗМІ.

Основні загрози для свободи слова та медіа в Україні журналісти вбачають у економічній залежності ЗМІ, відсутності відповідальності за порушення їхніх прав і в перешкоджанні професійній діяльності.

Загрозами, на думку журналістів, є й низька професійна солідарність і самосвідомість журналістів, а також – Партія регіонів і Віктор Янукович.

Більшість опитаних журналістів вважає, що для забезпечення свободи слова в Україні потрібно створити громадське телебачення, дієві журналістські профспілки та усунути нинішню владу.

Відповіді журналістів розділилися майже навпіл з питання відчуття цензури в своїй роботі. Частина вказала, що вони зовсім не відчувають тиску та цензури в своїй роботі, а інша частина відповіла, що іноді відчуває незначний тиск і ситуативні прояви цензури.

Усього було опитано 52 журналісти: 30 із Києва та 22 з інших регіонів.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування