Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович хоче можливість на референдумі висувати й ветувати закони

Четвер, 6 червня 2013, 14:25

Президент Віктор Янукович пропонує надати громадянам право ініціювати закони та скасовувати їх на референдумі або через Конституційний Суд.

Про це йдеться в його щорічному посланні до Верховної Ради, оприлюдненому на сайті глави держави.

"При подальшій роботі над оновленням Конституції України слід розглянути можливість уточнення положень розділів III ("Вибори. Референдум") та IV ("Верховна Рада")", - зазначає президент.

Зокрема, він пропонує "передбачити, що народна законодавча ініціатива реалізується у спосіб внесення постатейно розробленого законопроекту на розгляд Верховної Ради або всеукраїнського референдуму".

"При цьому необхідно передбачити, що законопроект на розгляд парламенту може бути внесений на вимогу не менше 80 тис. виборців (що є співмірним із кількістю виборців, достатньою для обрання народного депутата (суб’єкта законодавчої ініціативи) в одномандатному виборчому окрузі)", - сказано в посланні.

Також Янукович пропонує "установити, що закони, ухвалені на всеукраїнському референдумі, можна змінювати за звичайною парламентською процедурою не раніше, ніж за 5 років, або конституційною більшістю Верховної Ради наступного скликання".

"Установити, що в разі видання указу президента про проголошення всеукраїнського референдуму щодо прийняття законопроекту за народною ініціативою Верховна Рада може розглянути такий законопроект", - пропонує президент.

"При цьому в разі ухвалення парламентом такого закону референдум не проводиться, а внесення змін до нього відбувається у порядку, визначеному для законів, ухвалених на всеукраїнському референдумі", - уточнює він.

Також Янукович пропонує запровадити "народне вето" як різновид народної законодавчої ініціативи, що "передбачатиме можливість скасування на всеукраїнському референдумі ухвалених Верховною Радою законів". При цьому референдум не проводиться, якщо парламент самостійно скасовує такий закон.

"Установити, що закон, ухвалений на всеукраїнському референдумі, набуває чинності за загальним правилом набуття чинності законів України (не раніше дня їх опублікування)", - зазначається у посланні.

Янукович також виступає за запровадження "інституту конституційної скарги", що дозволить громадянам захищати свої права від порушень з боку держави.

Президент зазначає, що це "призведе до зростання навантаження на КС", що все ж не може бути застереженням стосовно запровадження інституту конституційної скарги. Також потрібно буде розмежування компетенції між КС та адміністративними судами, додає він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: