Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Раді запропонували визнати геноцид вірменського народу

П'ятниця, 7 червня 2013, 17:05

У Верховній Раді зареєстровано проект постанови про визнання масових знищень вірмен у 1915-1922 роках в Османській імперії геноцидом вірменського народу.

Днем пам’яті жертв геноциду вірменського народу пропонується встановити 24 квітня.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив нардеп від ВО "Батьківщини", один з авторів документа Арсен Аваков. Другий автор постанови – нардеп Вілєн Шатворян.

"Я українець. І я вірменин. В Україні живе близько 500 тисяч вірмен .... Всім українцям-вірменам вкрай важлива позиція їхньої держави щодо трагедії вірменського народу 1915-1922 років", - зазначив Аваков.

Як зазначено у проекті постанови, питання геноциду є актуальним і для України.

"Український народ … не має залишатись осторонь цього питання. Для ... вірменської діаспори, що проживає в Україні, багатовікові культурно-історичні зв'язки, які сходять до епохи Київської Русі, тематика геноциду та питання його визнання залишаються проблемами виняткового значення", - зазначають автори документа.

Геноцид 1915-1922 років пропонується визнати на державному рівні "з метою засудження та попередження подібних злочинів у майбутньому, а також для вшанування пам’яті жертв зазначених трагічних подій".

Підкомісія ООН з прав людини у 1987 році визнала геноцид вірмен в Османській імперії. Тоді ж Європарламент прийняв рішення щодо кваліфікації подій 1915-1922 років як геноциду вірменського народу.

В світі офіційно визнали геноцид Уругвай, Аргентина, Венесуела, Канада, Росія, Франція, Італія, Швейцарія, Швеція, Греція, Словаччина, Нідерланди, Бельгія, Ватикан, Ліван, Кіпр, Польща, Литва, Чилі та інші країни, в тому числі, більшість штатів США.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: