Журналістські організації вимагають відставки Захарченка. "Батьківщина" теж

П'ятниця, 19 липня 2013, 12:03

Рада Незалежної медіа-профспілки та Національна спілка журналістів України спільно звернулися до президента Віктора Януковича з вимогою звільнити міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Відповідне рішення було ухвалено під час Ради НМПУ в п'ятницю, повідомляє прес-служба організації.

"Ми, Рада НМПУ і Національна спілка журналістів, вимагаємо звільнити міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка та провести реформу міліції. Міністр публічно давав обіцянки забезпечити безпеку журналістів, однак свого слова не дотримався. У сьогоднішньому вигляді міліція становить суспільну небезпеку", – йдеться в заяві НСЖУ і НМПУ.

Медіа-профспілка і Спілка журналістів також звертаються до Генпрокуратури з вимогою покарати міліціонерів, які побили журналістів в ніч на п'ятницю.

Зазначається, що приблизно о першій годині ночі 19 липня бійці спецпідрозділу МВС "Беркут" побили журналістів у центрі Києва. Щонайменше чотири працівники ЗМІ постраждали від міліцейської агресії, в тому числі журналісти 5-го каналу.

"Якщо 18 травня 2013 року міліція просто спокійно спостерігала, як невідомі лупцюють журналістів Ольгу Сніцарчук та Влада Соделя у центрі Києва, то тепер міліція сама атакує працівників ЗМІ", - йдеться в заяві.

Незалежна медіа-профспілка та Спілка журналістів вимагають від Генпрокуратури розслідувати ці злочини та покарати винних міліціонерів.

Медіаорганізації також вважають, що голова МВС Віталій Захарченко не контролює ситуацію у відомстві і має або сам написати заяву про відставку, або таке рішення має прийняти президент.

НМПУ і НСЖУ закликають до реформи МВС і очищення міліції від "садистів та катів у погонах".

"Керівний склад МВС має пройти переатестацію. Цей процес має бути максимально відкритим для суспільства через широке залучення журналістів та правозахисників. НМПУ готова делегувати своїх представників задля незалежного спостереження за цим процесом, в тому числі у регіонах", - заявляють в медіаорганізаціях.

Об’єднана опозиція "Батьківщина" також вимагає негайної відставки Захарченка у зв’язку з брутальним розгоном людей на Майдані Незалежності в четвер та побиттям журналістів 5-го каналу.

У заяві "Батьківщини" наголошується, що "вчорашнім розгоном захисників зґвалтованої міліціонерами дівчини і побиттям журналістів "орли Захарченка" продемонстрували черговий етап перетворення міліції у озброєне злочинне угрупування, для якого не існує ані закону, ані моралі, ані відповідальності".

"Батьківщина" закликає Захарченка публічно покаятися і вже у п'ятницю подати у відставку.

Опозиціонери також вимагають притягнути до відповідальності керівників спецпідрозділу "Беркут", які у четвер дали команду на побиття мешканців Врадіївки та журналістів, а також бійців спецпідрозділу, які виконали цей злочинний наказ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування