Янукович незаконно нагородив орденом патріарха Кирила - ЗМІ

Понеділок, 29 липня 2013, 11:57

Нагородження ієрархів православних Церков державними нагородами відбулося з порушеннями законів.

Такий висновок робить видання "Тиждень.ua" проаналізувавши закони України та укази президента.

Зокрема, 27 липня президент Віктор Янукович підписав указ №393 про нагородження Вселенського патріарха Варфоломія І орденом Свободи - найвищою державною нагородою, котру може отримати іноземний громадянин.

Згідно з указом, патріарха нагороджено "за визначну церковну діяльність, спрямовану на піднесення авторитету православ'я у світі".

Водночас ухвалені Верховною Радою 10 квітня 2008 року зміни до Закону "Про державні нагороди" встановлюють перелік підстав, з яких може вручатися цей орден: "Для відзначення видатних та особливих заслуг громадян в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних та політичних реформ, відстоювання конституційних прав і свобод людини і громадянина".

Янукович незаконно нагородив орденом патріарха Кирила. Фото прес-служби президента
Янукович незаконно нагородив орденом патріарха Кирила. Фото прес-служби президента

Так само "за визначну церковну діяльність, спрямовану на піднесення авторитету православ'я у світі" 27 липня президент удостоїв чотирнадцятьох ієрархів світових православних Церков другого за значенням ордена України - ордена Ярослава Мудрого І ступеня.

Серед нагороджених є глава Російської православної церкви патріарх Кирило (указ №397).

Указ президента про заснування цієї відзнаки від 23 серпня 1995 року встановлює, що з іноземних громадян орденом Ярослава Мудрого І ступеня можуть нагороджуватись тільки глави суверенних держав.

Крім того, згідно зі ст. 35 Конституції, "Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова".

Як відомо, 27-28 липня в Україні відбулося урочисте святкування 1025-річчя Хрещення Русі. Зокрема на свято завітали Володимир Путін та глава Російської православної церкви патріарх Кирил.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування