Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В заступника голови ЦВК немає відчуття, що готується всеукраїнський референдум

П'ятниця, 5 липня 2013, 10:49

Референдум в Україні до Вільнюського саміту в листопаді проводитися не буде, вважає заступник голови ЦВК Андрій Магера.

"У мене немає відчуття, що готується проведення якогось референдуму. Тим більше, до листопадового саміту Україна - ЄС в силу відомих причин навряд чи хтось буде робити такі різкі рухи. Що буде далі - важко сказати", - сказав Магера в інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

"У всякому разі, зараз такого відчуття немає: ніякі ініціативні збори не збираються, питання не дискутується, тема активно не обговорюється, громадські організації вимоги такі не висувають. Немає такого відчуття, що зараз когось активно цікавить питання проведення всеукраїнського референдуму. Відповідно, ні масових акцій немає, ні громадських ініціатив", - пояснив він.

Разом з тим, заступник голови ЦВК підкреслив, що нова редакція закону про всеукраїнський референдум "має дуже суттєві недоліки, які необхідно усувати негайно". У першу чергу, на його думку, це стосується підстав для проведення референдуму.

"По-моєму, там є багато ознак невідповідності положенням чинної Конституції України. Наприклад, у частині можливості внесення змін до будь-яких положеннь Конституції України - це суперечить, на мою думку, розділу XIII Конституції, де чітко визначена процедура внесення змін до Конституції і випадки, коли такі зміни затверджуються на всеукраїнському референдумі", - зазначив він.

Крім того, Магера вважає, що не можна виносити на референдум питання про ратифікацію міжнародних договорів.

"Ще один серйозний момент - питання формування комісій. Зокрема, чинний закон передбачає механізм формування комісій за участю органів місцевого самоврядування. У мене виникає питання: яке відношення органи місцевого самоврядування мають до всеукраїнського референдуму? Що їм там робити?", - зазначив він.

"Виходячи з діючої редакції закону, ЦВК формує склад комісій за поданням голів обласних рад. Ви прекрасно розумієте, що більше 2/3 голів обласних рад в Україні представляють одну відому політичну партію. ​​І зрештою ми дійдемо до того, що такі окружні комісії, їх переважна більшість - 80%, якщо не 90% - будуть сформовані за рахунок однієї єдиної політичної сили", - констатував заступник голови ЦВК.

"Говорити про те, як це буде сприяти відкритості процесу референдуму, напевно, не доводиться. Тому цей закон вимагає кардинальних змін, зокрема, в частині формування комісій референдуму", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...
Реклама: