Торговельною війною Росія порушує домовленості про відмову від ядерної зброї?

Четвер, 15 серпня 2013, 16:18

Росія давала гарантії Україні утримуватися від економічного тиску, коли у 1994 році Україна відмовилась від ядерної зброї.

Про це у своєму Facebook нагадав Правовий радник у  "Майдан Моніторинг" Олександр Северин.

У Меморандумі про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який був підписаний у 1994 році зазначалося:

"Російська   Федерація,   Сполучене   Королівство   Великої Британії  та  Північної  Ірландії  і   Сполучені   Штати   Америки підтверджують   Україні   їх   зобов'язання  згідно  з  принципами Заключного акта  НБСЄ(  994_055  )  утримуватись  від економічного тиску,  спрямованого на те,  щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення  Україною  прав,  притаманних її суверенітету,  і таким чином отримати будь-які переваги".

Як відомо, Федерація роботодавців України (ФРУ) заявила, що Митна служба РФ із 14 серпня включила в перелік "ризикових" усіх без винятку українських імпортерів, що, за оцінками ФРУ, означає повну зупинку українського експорту на невизначений час.

Водночас в Росії заявляють, що такі дії не є "тиском" або шантажем, водночас визнають, що такі складності викликані тим, що Україна не є членом Митного Союзу, в який Росія закликає вступити Україну.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування