Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Українці втрачають віру в свою здатність впливати на владу

Субота, 17 серпня 2013, 16:05

41% населення України вважає, що пересічний громадянин ніяк не може вплинути на рішення влади.

Про це свідчать результати дослідження активності українських громадян, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова.

Як розповіла ZN.UA директор "Демократичних ініціатив" Ірина Бекешкіна, переконаність людей у ​​своїй нездатності вплинути на владу зростає: в опитуванні 2007 року таких було 28%.

З існуючих конкретних механізмів, що дають можливість пересічним громадянам впливати на прийняття певних владних рішень, на перших місцях опинилися вибори президента (так вважають 37% громадян) і вибори до Верховної Ради (30%).

"Це дуже важливе питання. Практично люди, і то тільки третина з них, бачать лише два механізми - вибори президента і парламентські. У 2007 році було три пріоритети - крім названих, ще мітинги і демонстрації, на ефективність яких розраховував 21% населення. Зараз надій на них стало набагато менше - 15%", - підкреслила соціолог.

Участь у діяльності політичних партій вважають дієвою 7% респондентів, в громадських організаціях - 9%, звернення до депутатів Верховної Ради або до мерів і депутатів місцевих рад - по 7%. Судові позови до органів влади здобули популярність у 5% громадян.

Бекешкіна також відзначила, що люди не бачать можливості самим впливати на владу і, можливо, з цим пов'язана зростаюча надія на громадські організації.

"Нагадаю, що громадським організаціям в цілому довіряють 38% населення. Немає жодного політика і державного інституту, якому довіряли б так само. У травні нинішнього року довіра до громадських організацій вперше перевищила недовіру. Зростає вона й до медіа. Падає - до державних інститутів . Це пов'язані речі. Громадським організаціям потрібно не губитися і "підбирати" людей, які розраховують на них", - додала вона.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування