Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Росія тягтиме Україну в МС за допомогою бізнесу, релігії, ЗМІ і кандидата в президенти

Субота, 17 серпня 2013, 17:24

Російська стратегія недопущення підписання Україною угоди з ЄС і втягування її в Митний союз передбачає, серед іншого, створення потужної проросійської політичної сили, здатної висунути свого кандидата на президентських виборах 2015 року.

Про це йдеться в документі під назвою "Про комплекс заходів для залучення України до євразійського інтеграційного процесу", який публікує "Дзеркало тижня. Україна".

Видання зазначає тільки, що текст друкується без додатків, не повідомляючи його джерел.

Найближчими цілями опублікованої роботи є запобігання підписання угоди України з ЄС про асоціацію; формування впливової мережі проросійських громадсько-політичних сил, здатних стримувати українську владу від несприятливих для Росії дій, а також примушувати її до входження України до Митного союзу і ЄЕП.

Також серед цілей вказана нейтралізація політичного і ослаблення медійного впливу євроінтеграторів і створення умов для приєднання України до МС і ЄЕП до 2015 року.

"У разі продовження дрейфу Януковича на Захід і здачі суверенітету України ЄС, результатом цієї роботи має стати перемога нашого кандидата на майбутніх президентських виборах 2015 року", - йдеться в документі.

Загальна логіка системи заходів для залучення України до МС і ЄЕП полягає в концентрованому і всебічному впливі на центри прийняття рішень з опорою на дружні і прагматичні сили в уряді, парламенті, ділових колах, науковому та журналістському співтоваристві при активізації прихильників і нейтралізації противників участі України в МС і ЄЕП.

"Створювані в результаті цього впливу ланки повинні закріплюватися в постійно діючій мережі політичної сили, що буде одночасно формуватися", - йдеться в тексті.

При цьому відповідна комплексна програма дій "повинна реалізовуватися силами української громадськості, не даючи приводів представляти дану діяльність як "руку Москви".

У стратегії наголошується, що негативне ставлення українського керівництва до приєднання до ЄЕП і МС не може бути подолане шляхом тільки роз'яснювальної роботи. "Остання повинна бути підкріплена всебічним тиском з метою створення відчуття неминучості приєднання з метою виживання нинішньої пануючої еліти", - йдеться в тексті.

Це тиск повинен одночасно йти від бізнесу, духовенства, громадськості, ЗМІ, експертного співтовариства, а також від найближчого оточення президента Віктора Януковича, включаючи його сім'ю і придворних олігархів.

"При роботі з бізнес-структурами потрібно бути готовими йти назустріч українським партнерам у прийнятті рішень з потрібних питань в обмін на пряму підтримку процесу приєднання. І навпаки, вдаватися до санкцій щодо підприємств, власники або керівники яких підтримують політичні сили, які є противниками приєднання, або відкрито агітують за євроінтеграцію", - пропонується в програмі дій.

Окремо відзначено необхідність роботи з урядом. Пропонується, зокрема, дискредитувати чиновників, які "фактично є агентами євроатлантичного впливу" з метою їх витискування з керівних постів при оновленні уряду України після виборів.

Одночасно передбачається всіляко сприяти посиленню позицій українських чиновників, що поділяють цілі приєднання України до МС і ЄЕП.

Особливе значення має робота з керівництвом Кабміну і способи впливу на позицію прем'єр-міністра. Також пропонується сформувати мережу прихильників приєднання серед українських депутатів, включаючи представників всіх партій. У роботу з приєднання до ЄЕП і МС передбачається включити також губернаторів і мерів міст.

Крім того, стратегія передбачає вплив на медіа-простір, зокрема, шляхом персональних домовленостей з власниками телеканалів "як мінімум, про нейтралітет у доступі до ефіру" прихильників ЄЕП і МС.

Окремим пунктом зазначена активізація наукової спільноти на підтримку процесу приєднання. "Організацію цієї роботи можна покласти на "Український вибір", який вже розгорнув широку і активну агітацію за приєднання України до МС", - наголошується в документі.

Також одним з пунктів стратегії є робота з релігійними організаціями. "З урахуванням специфіки особистості Януковича планування роботи з приєднання доцільно вести, використовуючи можливості українського духовенства УПЦ Московського Патріархату. Його участь може відігравати важливу роль, як персонально для особистості Януковича, так і для громадської думки", - йдеться в тексті.

Також пропонується зміцнювати і розширювати мережу проросійських організацій, що поділяють цілі приєднання до ЄЕП і МС.

"Основним завданням такої мережі має стати формування потужної проросійської політичної сили, здатної висунути свого кандидата на майбутніх президентських виборах 2015 року і нав'язати ідею приєднання українському керівництву", - йдеться в тексті.

Найважливішим партнером у цьому проекті могло б виступити новоорганізований громадський рух "Український вибір" Віктора Медведчука, наголошується в документі.

Окремо виписані заходи щодо посилення залежності української економіки від Росії.

Зокрема, цей пункт включає проведення кредитного свопу "рубль-гривня" з наданням рублю статусу першокласної валюти в Україні; створення російсько-українського Міжнародного депозитарного центру; приєднання України до системи технічного регулювання МС; заснування російсько-українсько-білоруської корпорації міжнародного інноваційного співробітництва "Мир".

Крім того, для цих цілей передбачено створення російсько-української Корпорації розвитку Криму і, в подальшому, інших регіональних корпорацій розвитку за участю російського капіталу; розробка єдиних вимог до діяльності кредитних рейтингових агентств; створення спільної російсько-української корпорації в галузі транспортного літакобудування; створення спільного російсько-українського підприємства в галузі ядерного палива для українських АЕС і, нарешті, створення російсько-українського газотранспортного консорціуму.

У документі також наголошується на важливості участі у процесі приєднання України до МС і ЄЕП Білорусії, Казахстану та інших держав ЄврАзЕС.

"Особливо ефективними можуть виявитися прямі обговорення цієї теми Януковича з Лукашенком і з Назарбаєвим. З урахуванням білоруських коренів Януковича і негативного до них ставлення з боку ЄС, Лукашенко міг би знайти переконливі для Януковича аргументи на користь євразійської інтеграції", - вважають автори документа.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування