Дочка Тимошенко вірить, що маму відпустять закордон "спокійно і легко"

Неділя, 4 серпня 2013, 14:45

Дочка екс-прем'єра Юлії Тимошенко Євгенія вірить, що її матері буде дозволено пройти лікування закордоном.

Про це вона сказала Радіо Свобода по телефону з Единбурга, де в рамках театрального фестивалю Edinburg Festival Fringe відбулася прем’єра вистави про життя Тимошенко.

За словами дочки екс-прем'єра, в українському законодавстві немає норм, які забороняли б засудженим лікуватися закордоном.

"Хочу сказати, що стаття 7, частина друга українського Кримінального кодексу (Кримінально-виконавчого кодексу – ред.) говорить про те, що ув’язнена людина має ті ж права, як і будь-який громадянин України згідно з Конституцією, за деякими винятками, передбаченими законом. А також стаття 36 закону про охорону здоров’я України говорить про те, що всі громадяни України можуть отримувати медичну допомогу за кордоном у випадку, якщо це необхідно, і навіть влада або відповідні офіційні органи України повинні допомогти у цьому. Тобто нічого, що забороняє або протистоїть законній можливості її виїзду, немає", - зазначила Євгенія Тимошенко.

Водночас вона заявила, що з представниками влади можливість лікування екс-прем'єра закордоном не обговорюється.

"Ми нічого з владою не обговорюємо. Від влади нічого не надходило, ніяких заяв. Ми як сім’я вимагаємо, щоб влада вирішила це питання. І не тільки ми, але також політики Європи, США, Канади, усіх демократичних країн вільного світу вимагають її негайного звільнення, або хоча б лікування", - заявила Тимошенко-молодша.

На питання, чи вірить вона, що Тимошенко буде направлено на лікування закордон, дочка екс-прем'єра сказала: "Я вірю, що рішення, яке мало бути набагато раніше, повинно бути схвалене спокійно і легко".

"Ми сподіваємося на це рішення і на те, що моя мама зможе відновити хоча б своє здоров’я. Не кажучи вже про повну політичну реабілітацію, яку вона повинна отримати найближчим часом", - додала Євгенія Тимошенко.

Вона повідомила, що 5 серпня, в другу річницю ув’язнення екс-прем'єра, її прихильники зберуться в Харкові, щоб вимагати її негайного звільнення.

"Оскільки рішення Європейського суду з прав людини у справі її незаконного арешту та інших питань набуло правової сили 31 липня, то ми, звичайно ж, очікуємо від влади її звільнення. Але ми розуміємо, що, швидше за все, вона ще буде в Харкові. Ми всі збираємося там для протесту і будемо вимагати її негайного звільнення", - сказала дочка Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News