Українці вважають свою країну аутсайдером, але поки вірять у краще

Четвер, 12 вересня 2013, 14:11

59% українців вважають, що Україна є країною - аутсайдером в порівнянні з іншими країнами світу.

Про це свідчать результати опитування проведеного компанією Research&Branding Group.

Респондентів попросили оцінити положення України серед інших країн світу за 10-бальною шкалою.

При цьому 38% опитаних вважають, що Україна займає середнє положення між лідерами та аутсайдерами (4-7 балів), 3% вважають Україну лідером (8-10 балів).

При цьому 38% опитаних вважають, що їм в загальному пощастило жити в Україні, тоді як протилежної точки зору дотримується 31% жителів країни і стільки ж поки не визначилися.

У регіональному розрізі число осіб, які вважають життя в Україні везінням зменшується із Заходу на Схід (від 42% на Заході України до 34% на Сході). Проміжне становище в цьому питанні займає Центральний та Південний регіони де життя в Україні вважають везінням відповідно 39% і 37% жителів.

На Сході та Півдні країни більше третини населення (відповідно 37% і 38% ) вважають, що їм в загальному не пощастило жити в Україні, тоді як на Заході і в Центрі таких відповідно 25% і 27%.

Найбільше число українців, які вважають життя в Україні везінням, відзначається серед представників старшого покоління (старше 55 років, 43%), тоді як в інших вікових групах даний показник становить 34-37%.

Українці про Україну
Українці про Україну

Половина українців (51% ) вважають, що Україна може претендувати на більш гідне становище у світі, тоді як протилежної точки зору дотримуються 41% жителів країни.

У регіональному розрізі число оптимістів істотно різниться на Заході на Сході (від 75% на Заході, до 28% на Сході України) , але збігається в Центрі та на Півдні країни (54% в Центрі і 52% на Півдні України).

Загалом українці бачать майбутнє своєї країни через 10-15 років скоріше оптимістично: 34% опитаних вважають, що ситуація скоріше покращиться, а 13% українців очікують суттєвого поліпшення ситуації і перетворення України на сильну і процвітаючу державу.

Українці вірять у краще
Українці вірять у краще

Протилежної точки зору дотримуються 23% українських громадян, які очікують скоріше погіршення ситуації і 11% тих, хто вважає, що Україну чекають дуже важкі часи.

Дослідження проводилося з 20 по 31 серпня 2013 року, методом особистого інтерв'ю в 24-х областях України, АР Крим, містах Київ і Севастополь.

Обсяг вибіркової сукупності склав 2079 чоловік. Очікувана середня помилка вибірки складає +-2,2%.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування