У Держміграції кажуть, що суд визнав їхню ціну закордонного паспорта обов’язковою

Середа, 18 вересня 2013, 10:40

Вищий адміністративний суд України визнав законними платежі при оформленні закордонного паспорта.

Як повідомляє Державна міграційна служба, відповідне рішення суд ухвалив 17 вересня, повністю задовольнивши касаційну скаргу Міграційної служби у Запорізькій області.

Відтак ВАСУ скасував постанову Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 19 лютого 2013 року у справі за позовом мешканця Запорізької області Ж. (Руслана Жирова - ред.) з питань оплати послуги з оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон та залишив у силі рішення суду першої інстанції, яким заявнику було відмовлено у задоволенні позову.

"Основною вимогою позивача було оформлення паспорта для виїзду за кордон зі сплатою лише 170 грн. (державне мито), тоді як постановами Кабінету міністрів передбачено сплату, окрім державного мита, вартості адміністративної послуги та вартості бланку паспорта", - сказано у повідомленні.

"Суд підтримав позицію Державної міграційної служби України та поставив логічну крапку у суперечках з приводу обов’язкових платежів при оформленні закордонних паспортів", - повідомляє прес-служба Державної міграційної служби.

Водночас, Іван Фурлет, який також судиться з ДМС за законну вартість закордонного паспорта, уточнив "Українській правді", що, поки немає повного тексту рішення ВАСУ, не можна стверджувати, що суд визнав законною встановлену плату за закордонний паспорт.

"Слід розуміти, що є 2 платежі: 1-й, обов'язковий, законний – державне мито на суму 170 грн.; 2-й, необов'язковий, законний – за послуги ДМС на суму 87,15 грн. ДМС вважає що 2-й є також обов'язковий. У суді не ставиться питання про законність 2-го платежу, а про законність примушування до його сплати в обов'язковому порядку", - пояснив він.

"Стверджувати, що суд визнав цей платіж обов'язковим без тексту ухвали неможливо. Заява ДМС є маніпулятивною. "Послуги ДМС", суть яких не може пояснити сама ДМС, можуть надаватися громадянину лише за її заявою. Про це чітко написано як в рішеннях судів, так і в п. 2 ПКМУ 1098, на яку посилається ДМС", - наголосив Фурлет.

Він уточнює, що бланки паспортів закуповуються за рахунок держбюджету, "тому з громадян ДМС неправомірно стягує додаткові 120 грн.".

За даними Відділу централізованого оформлення паспортів, оформлення закордонного паспорта у термін до 30 календарних діб коштує загалом 377 грн. 15 коп. (держмито 170 грн , послуги ДМС – 87 грн. 15 коп., послуги з реалізації бланку – 120 грн.), а у термін 10 робочих діб – 634 грн. 30 коп. (мито 340 грн , послуги ДМС – 174 грн. 30 коп., бланк – 120 грн.).

Читайте також колонку Віктора Тимощука на УП "Закордонний паспорт за 170 гривень"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...