Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українцям і далі відмовляють у доступі до публічної інформації

Субота, 28 вересня 2013, 18:28

Попри позитивні прецеденти, значної еволюції в доступі до публічної інформації в Україні наразі не спостерігається.  

Українцям і далі відмовляють у праві знати. Особливо ж це стосується найбільш чутливих тем – наприклад, Межигір’я; взагалі тем, де зачеплені майнові інтереси можновладців, повідомляє "Голос Америки".

"Що стосується квартир, грошей, декларацій – все це залишається за високим парканом чиновників. Стіна між громадянами і чиновниками ще стоїть. А деякі депутати вносять ще додаткові законопроекти, щоб ще одну стіну побудувати і ще там собаку поставити, яка б гавкала і відлякувала громадян, щоб вони взагалі нічого не запитували про інформацію", - зазначив тележурналіст, співавтор документального фільму "Відкритий доступ" Сергій Андрушко.

У свою чергу журналіст Центру громадських свобод Марія Томак зазначає: отримати інформацію від такої структури, як наприклад, Укрзалізниця, вкрай вжно.

"Ми звернулися, аби з’ясувати, чи використовуються – бо ми повернулися до іменних квитків – чи використовується ця інформація, чи є запити з боку СБУ та МВС до Укрзалізниці з проханням надати ту чи ту персональну інформацію; яким чином вона збирається, обробляється і яка мета цього. Відповідь від трьох залізниць - Донецької, Львівської та Одеської  - ми не отримали взагалі. Решта відповіли, що це взагалі не належить до суспільно важливої інформації", - зазначає Томак.

Як відомо, в Україні закон "Про доступ до публічної інформації" діє з 2011 року. За законом, органи влади зобов’язані у п’ятиденний строк надати відповідь на запит громадянина щодо суспільно важливої інформації. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...