Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Опозиція пропонує свій шлях до незалежності суддів

Четвер, 5 вересня 2013, 13:24

Опозиція пропонує альтернативний проект змін до Конституції щодо посилення гарантій незалежності суддів.

Про це з трибуни заявив лідер Батьківщини Арсеній Яценюк під час обговорення президентського проекту змін до КС.

Свій проект опозиція збирається направити до європейських інституцій, повідомив він.

"Опозиція за підписом 165 депутатів з фракцій Батьківщина, Свобода та УДАР підготували внесення змін до Конституції щодо дійсно гарантування незалежності суддів та надання українським громадянам права на справедливий і чесний суд", - заявив Яценюк.

 За його словами, проект "суттєво відрізняється від того, що внесений президентом".

"Ми вважаємо, що тотально корумповані українські суди повинні відійти у минуле. Корупція пов'язана з тим, що кожен суддя призначається і контролюється персонально президентом та його адміністрацією. Кожен суддя боїться прокурора, працівника служби безпеки, що кожен суддя повинен нести нагору хабарі, і така система збудована протягом десятків років", - зазначив Яценюк.

Серед ключових відмінностей від проекту президента  Яценюк назвав те, що "компетенція Верховного суду повинна бути повністю відновлена – ВС повинен отримати повноваження щодо забезпечення однакового застосування законодавства всіма судами".

ВС повинен отримати повноваження щодо перегляду різних категорій справ.

ВС має отримати повноваження дачі роз’яснень, які обов’язкові для виконання всіма судами.

ВС має отримати право органу Конституційної юрисдикції і виконувати повноваження з тлумачення Конституції, а КС повинен бути ліквідований.

Крім того, опозиція вважає, що президент не має права на призначення суддів, остаточне рішення має приймати Вища рада юстиції.

Президент не повинен приймати рішення про реорганізацію і ліквідацію судів, це має робити ВР.

Опозиція пропонує "ввести процедуру імпічменту для судді", щоб громадяни – 20 тисяч громадян або 150 нардепів мали право на початок процедури імпічменту судді місцевого суду. За імпічмент судді спеціального суду, або судді Верховного Суду мають проголосувати 150 нардепів.

Крім того, опозиція пропонує, що Вища рада юстиції складалася не з 20, а з 15 членів: 10 членів призначаються з'їздом суддів, а 5 – Верховною Радою.

Опозиція також вважає, що голів судів мають призначати Ради суддів на відповідних рівнях.

"Ми відправимо свій проект змін до Конституції до європейських інституцій і будемо вносити до парламенту, щоб отримати висновок як КС, так і пройти повну процедуру внесення змін до Конституції", - заявив Яценюк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування