Інформація про власників компаній стала загальнодоступною

Вівторок, 22 жовтня 2013, 09:18

Перелік засновників українських компаній і їхні частки в статутних капіталах стали публічними для всіх інтернет-користувачів.

Єдиний держреєстр юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців у суботу оприлюднив у мережі майже всю доступну йому інформацію про підприємців, пише Комерсант.

Державне підприємство "Інформаційно-ресурсний центр" опублікувало в інтернеті (http://irc.gov.ua) дані про засновників і учасниках юридичних осіб.

Дотепер у відкритому доступі в єдиному держреєстрі юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців перебував лише обмежений перелік інформації. Найбільш цінними даними в ньому були місце реєстрації компанії, прізвище, імя та по-батькові й контакти уповноваженої особи.

Тепер же держпідприємство публікує інформацію про засновників компанії, включаючи розмір їх частки в статутному капіталі, розмір капіталу, дату призначення керівництва, дати взяття компанії на облік у Міндоходів і Пенсійному фонді.

У випадку перереєстрації компанії ця інформація буде оновлюватись у реєстрі. 

Реєстр оновили 19 жовтня.

Рішення оприлюднити закриту інформацію було прийнято Держреєстраційною службою. "Для нас це теж стало несподіванкою: просто нашим інженерам сказали зняти таємність із цих даних", - зазначив співрозмовник видання в ДП.

"На сайті Укрдержреєстру додатково можна буде одержати відомості про засновників, відособлені підрозділи юридичних осіб і іншу інформацію, що буде позитивно впливати на розвиток ділового середовища України на принципах прозорості й відкритості",- заявив у п'ятницю глава Держареєстраційної служби Дмитро Ворона.

Він підкреслив, що "закритими залишаться тільки ті відомості, які захищає законодавство про захист персональних даних".

Втім, це не означає, що ніхто не ризикне оскаржити публікацію таких даних, у тому числі в Конституційному суді. 

Інформацію про засновників юридичних осіб можна було одержати й раніше, однак тепер на це не треба витрачати ні час, ні гроші.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування