США: програму Green card для українців контролюють шахраї

Вівторок, 29 жовтня 2013, 16:15

Програму Green card для громадян України взяло під свій контроль організоване угрупування шахраїв.

Про це йдеться в новій доповіді генерального інспектора Державного департаменту США, повідомляє "Голос Америки".

У доповіді, опублікованій у п'ятницю, викладається широко поширена і складна схема шахрайства, що впливає на візову лотерейну програму США, а також на залякування і здирство щодо українських громадян.

США вручає 55 тисяч різноманітних віз щорічно громадянам країн з історично низьким рівнем імміграції до США.

Вони надаються за допомогою випадкової системи лотереї, яка не бере до уваги сімейні, професійні або особисті обставини заявників.

Шахраї "купують, крадуть або отримують із відкритих джерел особисту інформацію про українських громадян", йдеться в доповіді.

Департамент не визначає, які групи здійснюють шахрайство, але каже, що вони мають величезний вплив.

За оцінками посольства США в Києві, злочинні групи вводять імена 80% населення Західної України в он-лайн програму на отримання віз і продовжують робити це з року в рік.

Це відбувається часто без дозволу або з відома громадян, і запобігає їх потраплянню у візову лотерею самостійно, тому що комп'ютерна система видаляє дублікати.

Шахраї після цього отримують доступ до номера підтвердження, який надається візовим заявникам онлайн і, якщо Держдепартамент США видає візу одному з заявників, тільки злочинці можуть давати хід подальшому процесу.

У доповіді говориться, що злочинці потім зв'язуються з сотнями українців, і вимагають від них підписання договору, згідно з яким переможець повинен заплатити 15 тисяч доларів, щоб отримати номер підтвердження отримання візи.

Якщо українці хочуть отримати візу, але не можуть дозволити собі плату, злочинці можуть наполягати, щоб він або вона уклали фіктивний шлюб з тим, хто хоче іммігрувати в США і має достатньо грошей, щоб заплатити.

Вимагання не закінчується, коли віза видається і продовжується у США.

Злочинці беруть під контроль картку і номер соціального забезпечення іммігранта для подальшої експлуатації. Вони також вимагають нових іммігрантів окупити витрати, понесені угрупованням, для їх транспортування у США. При цьому загрожують також родичам іммігранта в Україні.

Американські офіційні особи зробили зусилля по боротьбі з шахрайством, в тому числі змінили запитання у інтерв'ю, щоб спробувати збити з пантелику заявників зі злочинних угруповань, але корупція зберігається.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування