В Україні суд присяжних вперше виправдав обвинуваченого

Середа, 30 жовтня 2013, 09:35

Два бібліотекаря і вихователька дитсадка разом з суддями райсуду міста Суми не визнали 20-річного Олександра Бондаренка вбивцею двох односельчанок.

Про це в середу пишуть "Вести".

У ніч на 2 жовтня 2012 року в селі Стецьківка Сумського району грабіжники вбили двох пенсіонерок. На допит викликали чи не все село, в результаті слідчі зупинилися на різноробочому Бондаренку.

Через день після допиту з'явилася його явка з повинною, а пізніше і докази - недопалок з його слиною, знайдений нібито на місці злочину, і пара шкарпеток зі слідами запеченої крові вбитих.

Бондаренко попросив суд присяжних для розгляду справи. Присяжними стали дві співробітниці бібліотеки і вихователька дитячого саду.

"На суді я одразу заявив, що явку з повинною з мене вибили. З райвідділу повезли мене на наш комбікормовий завод, де у одному з приміщень влаштували катівню - били струмом від оголеного дроту, душили протигазом із закритим патроном. Я не витримав і все написав під диктовку", - розповів обвинувачений.

Суд знайшов масу нестиковок у справі. Приміром, коли вбили бабусь, на місці цілий день працювала група експертів-криміналістів, однак недопалка вони не знайшли. І тільки через тиждень вже під час відтворення недопалок зі слиною Бондаренка з'явився на місці події.

У суді було доведено, що його туди підкинули співробітники міліції. Знайшлися і свідки, які бачили, як Бондаренка заводили на завод, а експерт підтвердив наявність тортур.

Не прийняв суд до уваги і шкарпетки з кров'ю убитих - вони були вилучені без понятих, та й у документах фігурує різний колір і матеріал.

У підсумку судді і присяжні виправдали Бондаренка, який провів у СІЗО 1 рік і 20 днів, і постановили відпустити прямо в залі суду.

Прокуратура Сум, яка вимагала для Бондаренко 15 років в'язниці, має намір подавати апеляцію.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування