Януковичу "подарували" простий спосіб вирішити питання Тимошенко

Субота, 5 жовтня 2013, 13:53

У Партії регіонів зацікавилися оптимальним компромісом для вирішення питання Тимошенко - польським інститутом (правовими нормами) перерви у відбуванні покарання для лікування засудженого.

Про це заявив польський політик, депутат Сейму Марчін Свєнчіцкі , пише ZN.UA.

Як зазначив Свєнчіцкі, конференція YES в Ялті принесла всім усвідомлення двох речей: по-перше, без вирішення проблеми Тимошенко ЄС не підпише угоду про асоціацію, по-друге, президент Віктор Янукович чітко дав зрозуміти, що не має наміру помилувати колишнього прем'єр -міністра.

"Я згадав про польський інституті перерви у відбуванні покарання, що застосовується, зокрема, в ситуаціях, коли необхідне лікування неможливо забезпечити в умовах ув'язнення. Цією ідеєю я поділився з впливовою представницею Партії регіонів, яка є народним депутатом; вона вельми зацікавилася темою, попросивши прислати їй деталі такого інституту (сукупності правових норм), оскільки в Україні схожого юридичного механізму немає. Повернувшись до Варшави, я передав всі докладні відомості про цей правовий інструмент", - повідомив Свєнчіцкі.

За словами польського депутата, перерва у відбуванні покарання може стати оптимальним компромісом. Він не означає зняття провини, а є стандартним дією, що здійснюються, коли неможливо в умовах в'язниці лікувати ув'язненого без значного погіршення його здоров'я.

У Польщі таку перерву надає суд. З клопотанням про надання перерви до суду може звернутися не тільки зацікавлена особа або її захисник, але і начальник пенітенціарної установи.  Прокурор може подати на це скаргу, яка має бути розглянута судом протягом двох тижнів.

За словами польского депутата, суд може скоротити перерву, якщо засуджена особа використовує його не з тією метою, для якої вона надавалася. Перерва може тривати до 1 року, а в особливих випадках - довше.

Після річної перерви суд може умовно припинити відбуття залишку покарання, якщо переконається в тому, що засуджений буде дотримуватися правовий порядок і не буде знову скоювати злочини, пояснив Свєнчіцкі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування