Путін не проти асоціації України з ЄС, але "реально" проти вступу її в НАТО

Четвер, 21 листопада 2013, 14:04

Росія не проти встановлення України асоційованого членства з Євросоюзом, однак якби Київ вступав в НАТО, то в цьому випадку висловилася б проти.

Про це в четвер на засіданні російського літературного товариства в Москві заявив президент Росії Володимир Путін.

"Ми не проти суверенного вибору України яким би він не був. Ми говоримо абсолютно про інше. От якби нам сказали, що Україна в НАТО вступає, то тоді ми були б проти реально", - цитує Інтерфакс Путіна.

Він пояснив, що наближення до кордонів Росії інфраструктури військового блоку становить для країни певну небезпеку. "Економічні об'єднання жодної небезпеки не несуть з точки зору обороноздатності країни. Є інші загрози", - сказав президент РФ.

Путін нагадав, що у Росії і України відкритий ринок і обнулені ставки за експортно-імпортними тарифами, але в тому випадку, якщо Київ відкриє "свої ворота" в ЄС і обнулить ці ж товарні групи, то російська сторона не може залишити колишній порядок.

"Ми вели переговори з СОТ 17 років, виторговували кожну позицію, а тепер нам просто в явочному порядку кажуть:" У вас ворота з Україною відкриті, а тепер Україна відкриє ці ворота в Європу ", - сказав глава держави.

Він додав, що Росія зобов'язана захистити свою економіку і тільки в цьому полягає позиція країни.

Путін також заявив, що російська сторона готова брати участь у тристоронніх переговорах Росія - Україна - ЄС, однак вони повинні відбутися ще до встановлення асоційованих відносин Києва і Євросоюзу.

"Ми" за "- але тільки до прийняття рішень. Як же ми можемо вести переговори з тих питань, які вже узгоджені і прийняті. Яка ж наша роль у цих переговорах? Вона нульова, але до такої дискусії ми, якщо вона буде носити предметний характер, звичайно, готові ", - сказав Путін.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування