Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутати воліють засідати у комітетах Ради таємно - дослідження

Вівторок, 5 листопада 2013, 12:13

Комітети Верховної Ради проводять засідання таємно від громадськості.

Про це свідчить моніторинг, який провела громадська мережа "Опора".

За дві парламентські сесії 26 комітетів ВР провели 293 засідання (дані станом на 1 жовтня 2013 року).

З них, майже чверть, а саме 71 засідання (24,4%) відбулися без анонсу чи були перенесені.

222 засідання відбулися у запланований час.

Представники ще 3 комітетів відмовилися надати "Опорі" протоколи своїх засідань, що є грубим порушенням закону "Про доступ до публічної інформації". Йдеться про Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин, Комітет з питань бюджету та Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради.

"Опора" дослідила питання плановості роботи комітетів Верховної Ради та дійшла до висновку, що "народні депутати нерідко практикують проводити засідання "по-тихому".

"Частина комітетів воліють не попереджати громадськість про свої робочі плани, регулярно та без попередження переносячи заплановані засідання на інший час", - зазначають в організації.

У законі "Про комітети Верховної Ради" вказано, що депутати повинні організовувати свою діяльність у комітетах за принципом плановості. Згідно ч.3 ст.41 профільного закону, планування роботи комітетів, яке включає визначення основних заходів, термінів їх виконання та відповідальних осіб, відбувається на кожну чергову сесію Верховної Ради.

"Рекордсменом у частині не публічності є Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій. За весь час своєї діяльності орган влади провів лише 3 засідання, про жодне з яких належним чином не повідомили громадськість", - уточнили в "Опорі".

На другому місці Комітет з питань культури і духовності: 6 засідань, 5 з яких збиралися без попереднього оголошення. На третьому - Комітет з питань верховенства права та правосуддя - без попереднього повідомлення відбулося 56% засідань.

"Опора" також дійшла висновку, що частина депутатів працюють значно менше, ніж більшість їх колег. Якщо більшість комітетів провели в середньому по 11 засідання за останні півроку, то в Раді є 2 комітети, які зустрічалися всього тричі. Йдеться про Комітет з питань інформатизації та інформаційних технологій та Комітет з питань транспорту і зв'язку.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування