Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЦВК сподівається, що МВС розслідує підкуп виборців

Четвер, 19 грудня 2013, 14:55

Центральна виборча комісія "загалом задоволена" тим, як пройшли вибори 15 грудня, і сподівається, що факти підкупу виборців оперативно розслідує Міністерство внутрішніх справ.

Про це повідомляє прес-служба Центрвиборчкому.

У четвер голова ЦВК Михайло Охендовський зустрівся з групою спостерігачів від Бюро демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ на чолі з Джонатаном Стоунстрітом.

За словами Охендовського, ЦВК у цілому задоволена тим, як пройшло голосування та підрахунок голосів на виборчих дільницях.

"Разом з тим, велике занепокоєння комісії викликали повідомлення в засобах масової інформації про те, що окремі спостерігачі відзначали випадки підкупу виборців до дня голосування", – зазначив голова ЦВК.

Водночас він зазначив, що "такі дії за законодавством України є злочином", а "розслідування повідомлень про відповідні злочини належить до компетенції органів МВС України. І ЦВК сподівається, що розслідування таких фактів буде швидким і ефективним", - додав Охендовський.

У свою чергу Джонатан Стоунстріт нагадав, що нинішня група спостерігачів БДІПЛ ОБСЄ не була повноцінною місією спостереження, яка могла би надати комплексний звіт щодо повторних виборів народних депутатів України.

"Остаточний звіт за результатами наших спостережень буде підготовлено орієнтовно через два місяці", – сказав він.

"Але, попри це, можу відзначити, що на виборчих дільницях, які ми мали можливість відвідати, мої колеги не помітили істотних проблем під час голосування", - зазначив Стоунстріт.

Стоунстріт також вказав на проблемний момент: Він висловив пропозицію щодо доцільності перегляду встановленого законом про вибори 5-річного цензу осілості для кандидатів у народні депутати, навівши приклад того, як застосування відповідних норм призвело

до скасування реєстрації одного з кандидатів у листопаді 2013 року.

Охендовський відзначив, що, на його погляд, проблема полягає не в існуванні цих норм як таких, а в неоднаковому їх розумінні Центральною виборчою комісією з одного боку та судами – з іншого.

Голова ЦВК сказав, що готовий у січні 2014 року запропонувати ЦВК звернутися до Конституційного Суду щодо тлумачення відповідних норм Основного закону.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування