Демонстранти змусили уряд Таїланду піти у відставку

Понеділок, 9 грудня 2013, 06:14

Прем'єр -міністр Таїланду Йінглак Чинават у телевізійному зверненні до нації 9 грудня оголосила про розпуск парламенту і відставці її уряду у відставку, повідомляє РИА Новости.

"Я звернулася до Його Величності короля з петицією про розпуск парламенту" , - заявила вона.

"Кабінет прийняв рішення розпустити парламент для того, щоб в нинішній кризовій ситуації запобігти зіткнення між політичними противниками і можливе кровопролиття , а також щоб на нових загальних виборах народ країни вирішив , кого він вважає за краще бачити у владі " , - розповіла Чинават.

Згідно з чинною конституцією країни  у разі дострокового розпуску парламенту діючий уряд йде у відставку і стає тимчасовим, а нові вибори проводяться протягом 60 днів після розпуску парламенту.

Увечері 30 листопада на стадіоні в Бангкоку пройшов стотисячний мітинг "червоных сорочок" на захист прем'єра , який завершився масовою бійкою з опозиціонерами. Від кулаків конфліктуючі сторони перейшли до зброї .

У ході зіткнень загинула одна людина, більше 45 отримали поранення.

1 грудня опозиціонери зажадали негайної відставки уряду і почали масштабну акцію протесту.

Згодом конфліктуючі сторони перейшли до зброї. Антиурядові демонстранти виявилися сильнішими і зуміли захопити ряд урядових будівель.

Опозиційні демонстрації, що проходять в Бангкоку вже більше місяця, ставлять метою" повалення режиму Таксина Чинавата", колишнього прем'єра і старшого брата Йінглак Чинават.

Останню вони вважають "маріонеткою" брата, що живе закордоном після військового перевороту 2006 року. Самого Чинавата звинувачують у антімонархізм та корупції.

Приводом для конфлікту послужила спроба правлячої партії провести через парламент закон про загальну амністію , який дозволив би Чинавату повернутися на батьківщину і в політику.

Увечері 30 листопада на стадіоні в Бангкоку пройшов стотисячний мітинг "червоних сорочок" на підтримку прем'єра, який завершився масовою бійкою з опозиціонерами . Від кулаків конфліктуючі сторони перейшли до зброї .

У ході зіткнень загинула одна людина, більше 45 отримали поранення.

1 грудня опозиціонери зажадали негайної відставки уряду і почали масштабну акцію протесту.

Згодом конфліктуючі сторони перейшли до зброї. Антиурядові демонстранти тиснуть на уряд, захоплюючи адміністративні будівлі.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування