Правозахисник подав до суду на Януковича за бездіяльність

Понеділок, 9 грудня 2013, 17:43

Дніпродзержинський правозахисник Віталій Купрій подав до Вищого адмінсуду позов про визнання протиправною бездіяльності президента Віктора Януковича щодо ситуації з розгоном мітингу на Майдані Незалежності 30 листопада і сутичок на Банковій 1 грудня.

Про це правозахисник повідомив у понеділок Радіо Свобода.

За його даними, він також вимагає у суду зобов’язати Януковича відправити у відставку міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка, негайно звільнити затриманих під час сутичок і покарати винних у жорсткому поводженні з мирними демонстрантами.

Купрій заявив, що, відповідно до статей 102 і 104 Конституції, президент є, зокрема, гарантом додержання прав і свобод людини і громадянина, які зобов’язався обстоювати під присягою.

Правозахисник вважає, що таким чином Конституція зобов’язує Януковича застосувати надані йому повноваження і ухвалити рішення про відставку міністра внутрішніх справ.

"Частина 2 статті 45 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" визначає, що члени Кабміну особисто несуть відповідальність за стан справ у доручених їм сферах державного управління", - йдеться у позові.

"Тобто міністр Захарченко повинен нести особисту відповідальність за керівництво МВС та дії своїх підлеглих", - йдеться в документі.

"Для захисту порушених прав учасників акції протесту та гарантування додержання Конституції президент був зобов’язаний застосувати повноваження, надані йому пунктом 10 статті 106 Конституції, а також пунктом 1 частини 1 статті 18 Закону "Про Кабінет міністрів України" і прийняти рішення про відставку міністра внутрішніх справ Захарченка", - сказано в позові.

"Також відповідач повинен був вжити заходів для негайного звільнення протиправно затриманих демонстрантів, а також покарання винних осіб", - сказано в документі.

За законом, у 3-денний термін суд зобов’язаний відкрити провадження в справі. Якщо цього не станеться, вважає Купрій, з’являється право на безпосереднє звернення до Європейського суду з прав людини.

"І є велика ймовірність, що на прохання опозиційних депутатів і народу України справа проти Януковича може бути розглянута в Європейському суді з прав людини вже наступного року", – сказав Купрій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування