Мітингувальники витіснили внутрішні війська з Українського дому

Субота, 25 січня 2014, 23:02

У ніч з 25 на 26 січня мітингувальники в центрі Києва пішли на штурм Українського дому і змусили бійців внутрішніх військ, що знаходилися всередині, покинути будівлю.

Приводом для штурму стали чутки про те, що в Українському домі знаходяться спецпризначенці, які можуть атакувати барикади на Грушевського з тилу в разі зачистки вулиці, повідомляє ТСН.

"Український дім 23.56 через розбите скло всередину кидають піротехніку. Вхід забарикадували" - йдеться в повідомленні @EuroMaydan.

Мітингувальники зводять біля будівлі барикаду з мішків зі снігом і льодом.

Всередини будівлі розташувалися силовики, які кидають у протестувальників гранати та поливають їх водою.

Скріншот трансляції Ukrstream 
 Фото @mikekomar

"Щойно мітингувальники за допомогою тросу відчинили двері "Українського дому". Понад 1500 мітингувальників, котрі зараз там знаходяться, розпочали штурм під крики "Ганьба!" та "Банду геть!", - повідомили у ВК Наступ.

Інтерфакс-Україна повідомляє про одного постраждалого.

На Грушевського почала стягуватись Самооборона Майдану, побоюючись початку штурму з іншого боку. 

Станом на 00:48 взяти будівлю штурмом не вдалося. Атака призупинена.

Мітингувальники запропонували силовикам залишити будівлю, але без спецзасобів і масок; для відходу створили широкий коридор.

Фото @euromaidan 

Міліціонери виходити відмовились. Облога продовжується. Біля будівлі зібралися близько 5 тисяч протестувальників.

2:00. На Грушевського силовики увімкнули величезний прожектор. У соцмережах з'явилися повідомлення про те, що на Михайліську площу прибув Беркут.

Фото Yaro_RT 

2:16. По коридору мали пройти винести поранених бійців внутрішніх  військ, за деякими даними таких вже четверо. З будинку вже вийшли 2 міліціонери, кілька ще згодні це зробити.

2:42. З Українського дому вийшли вже 6 курсантів (всередині, як виявилося знаходяться курсанти академії Внутрішніх військ України), які його обороняють, за деякою інформацією всередині знаходяться близько 200 бійців, повідомляє Інтерфакс-Україна. За даними 5 каналу, солдати згодні залишити будівлю, але їм не дозволяють командири.

"Під Укрдомом з Тарасом Кутовим очікуємо, щоб керівництво МВС нарешті дозволило своїм людям вийти. Очікуємо розв'язки ближчим часом", - написав у Twitter депутат Андрій Шевченко.

"Зробили все, що б уникнути жорсткого зіткнення. Провели переговори, запропонували бійцям мвс забезпечити коридор і вийти з будівлі. Коли пробиралися через лінію конфлікту, по розбитих фрамуги Андрій Парубій глибоко поранив ногу. Зараз надаємо йому медичну допомогу. Бійці міліції чекають на команду від керівництва для відходу .. команди немає. Відповідальність за ескалацію конфлікту, за відсутності рішення лежить повністю на керівництві правоохоронців", - написав у Facebook Арсен Аваков.

3:17 До Українського дому для врегулювання ситуації прибув Віталій Кличко.

3:47 Кличко та інши депутати домовилися про вихід солдатів з Українського дому. Протестувальники розбирають барикади біля одних з дверей.

4:06. Бійці внутрішніх військ покинули Український дім. Як підкреслює Інтерфакс-Україна, їх було близько 200. Залишити щити і шоломи, як того вимагали протестувальники, вони відмовилися, через що їх провели до Маріїнського парку вигуками "Ганьба!"

До мітингувальників вийшов Віталій Кличко, який сказав, що військовослужбовці ВВ - молоді хлопці-строковики і вони не могли порушити наказ. Беркутівців в будівлі не було.

Джерело відео - 5 канал

Українська правда 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News