Правий сектор Майдану висунув свої вимоги до влади

Вівторок, 28 січня 2014, 08:16

Лідери "Правого сектору" Майдану висунули владі свої вимоги, серед яких – конституційна реформа та звільнення всіх затриманих активістів.

Про це лідери руху, який взяв на себе відповідальність практично за всі силові акції під час останніх протестів, заявили ввечері 27 січня, пише Олена Білозерська у своєму LiveJournal.

Так, лідер Правого сектору і провідник організації "Тризуб" ім. Степана Бандери Дмитро Ярош заявив, що острах опозиційних лідерів "провадити Революцію" зобов'язує його "взяти на себе відповідальність за революційний процес".

Серед основних цілей він назвав повне "перезавантаження" влади, "розпуск і заборону антидержавних партій та угруповань", реформування юстиції, правоохоронних органів, спецслужб.

Для початку врегулювання ситуації "Правий сектор" ставить такі умови:

1) провести конституційну реформу;

2) припинити силові дії з боку влади;

3) оголосити повну амністію, а саме, звільнити всіх без винятку учасників протестних акцій та закрити всі кримінальні справи і провадження;

4) притягнути до відповідальності уряд Азарова;

5) переформатувати ЦВК;

6) скасувати всі закони, прийняті 16-го січня, що обмежують права і свободи громадян;

7) переформатувати спецпідрозділ "Беркут" і створити якісно інший спецпідрозділ МВС;

8) покарати винних у вбивствах, знущаннях та побитті протестувальників;

9) знайти зниклих активістів Майдану;

10) узаконити існування спортивно-патріотичних організацій;

11) не допустити до влади політиків, які дискредитували себе під час минулого правління (наприклад – Литвин).

Якщо влада піде на поступки народу, Правий сектор "готовий згортати активну діяльність" за принципом "поступка в обмін на поступку".

А якщо влада не піде на поступки 28 січня, Правий сектор має певні плани. 

На запитання про взаємини з парламентською опозицією Ярош відповів: "Ми входимо до Самооборони і постійно координуємо свої дії з Андрієм Парубієм як комендантом Майдану, проводимо певні зустрічі з керівниками опозиційних партій. Я дуже сильний противник того, щоб Майдан колоти... Ми будемо і далі координувати наші дії з легальною опозицією". 

У прес-конференції також брали участь головний командир "Тризубу" Андрій Стемпіцький та заступник голови УНА-УНСО Микола Карпюк.

На думку Карпюка, "треба відмовлятися від таких понять, як влада і опозиція", опозиція – "це теж влада".

"Народний рух під назвою "Правий сектор", який стихійно розпочався і переріс зараз у масштабне загальнонаціональне явище, – це вже є окрема сила. І ми ратуємо за те, аби в процесі встановлення миру і переформатування майбутнього життя суспільства, встановлення нової структури влади брав участь Дмитро (Ярош)", - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування