Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Прокурор оголосив, за розблокування яких вулиць відпустять заручників

Четвер, 13 лютого 2014, 13:17

Прокурор Києва заявив, що для звільнення протестувальників необхідно звільнити приміщення КМДА, вулицю Грушевського та всі центральні вулиці, де розташовані барикади.

Про це на брифінгу в четвер у Києві заявив прокурор столиці Микола Бескишкий.

За його словами, застосування цього закону дуже важливе для Києва і сприятиме врегулюванню ситуації. Прокурор нагадав, що 17 лютого - кінцевий термін виконання умов, за яких буде звільнено від кримінальної відповідальності учасників акції.

"Правоохоронні органи Києва розслідують провадження стосовно 71 людини, якій інкримінується участь або організація масових заворушень у столиці, здійснених у період з 27 грудня 2013 року по 2 лютого 2014 року", - розповів він.

Бескишкий пояснив, що з 71 підозрюваного чотири людини перебувають під вартою в СІЗО, 59 - під домашнім арештом, одна під заставою, з двох узято особисте зобов'язання. Загалом запобіжний захід обирався 66 особам, підозрюваним у масових заворушеннях.

Ще четверо перебувають у розшуку, один - у медичному закладі, й цим п’ятьом запобіжний захід не обирали.

Прокурор зазначив, що за ініціативою органів прокуратури було пом'якшено запобіжний захід 46 підозрюваним.

"Закон передбачає низку умов, які необхідно виконати. Це звільнення всіх зайнятих приміщень органів влади й місцевого самоврядування, допуск до робочих місць осіб, які там працюють, зняття інших перешкод для належного функціонування цих об'єктів", - сказав він.

"Розблокування усіх транспортних комунікацій у Києві, звільнення усіх вулиць, площ, провулків, окрім тих, на яких тривають мирні акції протесту. В Києві йдеться про розблокування дев’яти вулиць центральної частини міста та демонтаж 19 барикад, які там споруджені", - розповів Бескишкий.

Обов'язковою умовою, наголосив прокурор, є звільнення будівлі Київської міської державної адміністрації.

Щодо вулиць, які необхідно звільнити від барикад і забезпечити проїзд транспорту, то це Грушевського, Городецького, Хрещатик, Інститутська, Трьохсвятительська, Володимирський узвіз, Прорізна, Заньковецкої та майдан Незалежності.

"Якщо виконаються всі ці умови, то фактичні кримінальні провадження процесуальні керівники - прокурори закриють, якщо є конкретні особи, то провадження спрямовуватиметься до суду, й людина звільнятиметься від кримінальної відповідальності", - зазначив прокурор.

Він наголосив, що в разі невиконання умов звільнення будівлі КМДА і вулиць прокурори розслідуватимуть усі кримінальні провадження в належному порядку й направлятимуть матеріали до суду.

"Київ, на жаль, став епіцентром подій. Я хотів би, щоб усі, хто має можливість урегулювати цю ситуацію ... поставилися до цього серйозно, і щоб закон діяв. Якщо він буде застосований у столиці, то буде застосований і в усій Україні", - заявив Бескишкий.

На його переконання, саме ті, хто організовував масові акції, "передусім, повинні відповідати за це".

Відповідаючи на запитання про те, чи плануються якісь силові методи врегулювання ситуації в разі невиконання умов протестувальниками, прокурор сказав: "Немає навіть таких думок, щоб ми організовували якісь насильницькі дії".

Також Бескишкий нагадав, що за т. зв. першим законом про амністію звільнено від кримінальної відповідальності всіх, і з боку правоохоронців, і з боку учасників акцій.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування