"Сірий кардинал" Путіна двічі таємно відвідував Януковича - ЗМІ

П'ятниця, 21 лютого 2014, 12:14

Помічник президента РФ Владислав Сурков негласно виконує функції спецпредставника Путіна в Україні, отримавши від нього мандат на взаємодію з владою та місцевими елітами за самим широким колом питань.

Про це пише "Газета.Ru", посилаючися на джерела, близькі до адміністрації російського президента.

За інформацією джерел видання. два основних напрямки, якими відає Сурков - питання, "пов'язані з економічною взаємодією прикордонних російсько -українських територій" і згаданий проект будівництва переходу через Керченську протоку.

"За Сурковим закріплені повноваження з ведення переговорів з українським істеблішментом, право укладати неформальні домовленості. За останній час чиновник бував у Києві мінімум двічі - в кінці січня і 14 лютого. Обидва рази його приймав Віктор Янукович", - зазначає видання.

За інформацією "Газети.Ru", під час секретного візиту в Україну 14 лютого Сурков також спілкувався як мінімум з одним чиновником уряду - віце-прем'єром Олександром Вілкулом.

Джерело, знайоме з ситуацією, стверджує, що на зустрічі з Вілкулом обговорювалися виключно економічні питання, а саме проект будівництва транспортного переходу через Керченську протоку.

14 лютого Сурков побував у Криму. Відомості про цей візит просочилися в пресу і в результаті були підтверджені прес-службою Ради міністрів АРК: на зустрічі з Анатолієм Могильовим російський чиновник теж обговорював питання, пов'язані з будівництвом переходу через Керченську протоку.

Тележурналіст Євген Кисельов, який, як відомо, проживає в Україні кілька років, заявив: "Я особисто бачив Суркова в Києві кілька днів тому. Він зустрічався з високопоставленими чиновниками. Сурков сказав мені, що часто і багато їздить сюди. Він може вести переговори, укладати неформальні домовленості. Це фактично посол. Зурабов - то (діючий посол Росії на Україні) все одно що мильна бульбашка".

Видання зазначає, що діяльність Суркова на київському фронті як і раніше засекречена.  Високопоставлені кремлівські чиновники відомості про українську місію Суркова категорично спростовували як в неофіційних бесідах, так і публічно.

Як відомо, у вересні 2013 року екс-віце-прем’єр, колишній заступник голови адміністрації президента Владислав Сурков повернувся до влади у статусі помічника Володимира Путіна. Джерела у російських ЗМІ заявляли про те, що Сурков буде куратором російсько-українських відносин в уряді РФ

В Росії Суркова називають не інакше як "сірий кардинал, майстер політичної інтриги і піару, головний політичний наглядач", займався політичним будівництвом при Путіні, контролював вибори до Держдуми, з ним узгоджувалися списки близьких до Кремля партій. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News