Фюле: Євромайдан має відмежуватися від радикалів

Середа, 5 лютого 2014, 16:34

Евромайдан і опозиційні лідери повинні відмежуватися від радикальних елементів.

Таку думку висловив європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле в середу в Страсбурзі, виступаючи в Європейському парламенті під час дискусії стосовно ситуації в Україні.

"Потрібна серйозна залученість участь обох сторін, щоб знайти вихід з нинішньої політичної кризи. Це єдиний спосіб уникнути замкнутого кола взаємних звинувачень", - вважає Фюле.

"Опозиція і мітингуючі мають відмежуватися від радикальних елементів - звільнення зайнятих Міністерства юстиції 27 січня і Міністерства сільського господарства 29 січня є лише одним прикладом відповідального ставлення з їхнього боку", - вважає він.

Єврокомісар зазначив, що влада відповідає за дотримання і захист свободи слова, зборів і засобів масової інформації.

"До цих пір в цьому напрямку було зроблено занадто мало: мирні демонстранти продовжують перебувати під вартою, їм шкодять, невідомі злочинці, які здійснюють викрадення і тортури, залишаються безкарними", - підкреслив він.

Фюле виступає за запропонований Радою Європи невідкладний початок роботи консультативної слідчої групи. На його думку, це буде "крок вперед, щоб вирішити проблему нинішньої атмосфери безкарності".

"Зниження напруги і стабілізація ситуації зараз є головним пріоритетом", - вважає він.

"На жаль, на фоні спірного закону про амністію, проголосованого 29 січня, і безкарністю причетних до вбивств, викрадень, тортурів мирних демонстрантів і цілеспрямованих нападів на журналістів, між сторонами залишається серйозна недовіра", - підкреслює він. 

Фюле також заявив, що має намір відвідати Україну наступного тижня.

Відзначимо, що захоплення будівель трьох держустанов - міністерств юстиції, енергетики та аграрної політики - ініціювала "Спільна справа", очолювана Олександром Данилюком. Лідери опозиційних фракцій і частина організацій, які протестують на Майдані, були не згодні з цими діями.

Представники влади вимагали, перш за все, звільнення адмінбудівель протестуючими. Захвати міністерств, разом із захопленнями обласних держадміністрацій, найбільше обурили владу.

Згідно з базою даних Міністерства внутрішніх справ розшукуваних людей, Данилюк оголошений в розшук за підозрою в "організації масових заворушень, які призвели до загибелі людей або серйозно нашкодили їм". Покарання за це - до 15 років в'язниці.

Українська правда, Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...