Нуланд вибачилася перед європейцями за розмову, яку "просувають" росіяни

П'ятниця, 7 лютого 2014, 07:53

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд принесла вибачення "своїм партнерам у ЄС" у зв’язку з появою в інтернеті запису її розмови з послом США в Україні Джеффрі Пайєтом.

Як сказала представник держдепартаменту США Дженніфер Псакі на брифінгу, Нуланд вибачилася не за неулесливі висловлювання, які пролунали в телефонній розмові, а за коментарі навколо них, повідомляє "Інтерфакс-Україна"

Псакі підтвердила автентичність розміщеного в інтернеті запису, заявивши при цьому:

"Я не збираюся підтверджувати або надавати гласності деталям приватних розмов дипломатів. Між ними й офіційною позицією, про яку ми говоримо публічно, існує різниця".

Вона не вважає, що така бесіда свідчить про втручання США у справи України.

"Не логічно (говорити про втручання). Не секрет, що посол Пайєт і заступник держсекретаря Нуланд працюють із урядом України, з опозицією, громадянським суспільством, підтримуючи їхні зусилля (з подолання кризи). І нічого дивного немає в тому, що вони обговорюють останній розвиток подій, різні пропозиції, що відбувається на місці", - сказала Псакі.

"Безсумнівно, своє майбутнє має визначити сам український народ", - додала вона.

Представник держдепу США також зазначила, що не володіє доказами того, що саме росіяни розмістили аудіозапис розмови в інтернеті.

Разом із тим, Псакі звернула увагу на те, що першим про цей запис на своїй сторінці у Twitter повідомив помічник російського віце-прем'єра Дмитра Рогозіна.

"Я не маю незалежної інформації з цього приводу, однак очевидно, що вони (росіяни) просувають його (запис), і першими розмістили про нього повідомлення у Twitter", - сказала вона.

Псакі вважає, що поява в інтернеті запису телефонної розмови Нуланд і Пайєта не вплине на розвиток американо-російських відносин.

"Вікторія працює над питаннями, пов'язаними з Росією багато років…, не думаю, що це вплине на розвиток наших відносин", - заявила представник держдепу, відповідаючи на запитання, чи стурбована вона тим, що "ймовірна рука Росії" у появі запису в мережі може погіршити відносини країн.

Раніше в інтернеті оприлюднили записи телефонних розмов нібито іноземних дипломатів щодо України, зокрема людей із голосами Нуланд та Пайєта. У записі Нуланд критично й нецензурно відгукнулася про європейців через їхню нерішучість. Також Нуланд і Пайєт обговорювали лідерів української опозиції на предмет спроможності керувати.  

Пайєт відреагував на роздмухування скандалу фотографією, на якій він разом із лідерами опозиції сміється. Вона підписана: "Насолоджуємося твітом Дмитра Лоскутова". Помічник першого заступника голови уряду РФ Дмитра Лоскутова розсилав у Твіттері у четвер посилання на "прослушку".

Із Твіттера посла Пайєта
Із Твіттера посла Пайєта

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування