Путін не заперечував, що у Криму його війська - Джемільов

Середа, 12 березня 2014, 15:45

Президент Росії Володимир Путін у розмові з народним депутатом України Мустафою Джемільовим не спростовував наявність російських військ в Криму.

Про це Джемільов сказав українським журналістам за підсумками телефонної розмови з Путіним у Москві, пише УНІАН.

Він розповів, що Путін не спростовував наявність російських військ у Криму.

"Я говорив про це (присутність російських військ), але він (Путін) цього не заперечував. Прямо - "так, наші війська там" - він не говорив. Водночас він говорив, що дав розпорядження про те, щоб пильно стежили, щоб не було ексцесів з кримськими татарами", - розповів Джемільов.

"Розпорядження він може дати своїм громадянам, тобто своїм військовослужбовцям", - пояснив він.

Джемільов повідомив, що Путін обіцяв, "що зробить все можливе, щоб кримськотатарський народ, який пережив так багато в ХХ сторіччі, не пережив ще й іншої трагедії".

"Про те, що він (Путін) дав спеціальне розпорядження, щоб пильно стежити за тим, щоб в кримськотатарських поселеннях був особливий нагляд. Мабуть, своїм військовослужбовцям, щоб не було ніяких зіткнень з кримськими татарами", - сказав він.

За словами Джемільова, Путін просив, щоб кримські татари не були втягнуті в конфлікт, в який, на його думку, хочуть втягнути кримських татар "українські націоналісти, бандерівці, як він висловився".

Як сказав Джимільов, Путін звертав увагу на те, як живе Татарстан (регіон, багатий вуглеводнями) у складі Росії.

"Мабуть, з натяком на те, що так само щасливо житимуть кримські татари, хоч він про це прямо не говорив, що після входження до Росії житимете так само", - сказав Джемільов.

Він розповів також, що Путін заявив, що Україна вийшла з СРСР не зовсім законно.

"На цю тему - територіальної цілісності України - Путін торкнувся такого питання, що те, що самопроголошення незалежної України не зовсім відповідало радянським нормам, що передбачали процедуру виходу зі складу СРСР. Ось така позиція", - підкреслив Джемільов.

Було досягнуто домовленості продовжити переговори у разі потреби.

Як відомо, Україна вийшла зі складу СРСР однією зостанніх і лише після того, як це зробила Російська Федерація. На всенародному референдумі, проведеному 1 грудня 1991 року, 90% українців підтримало незалежність (у Криму - 54%).

Джемільов зустрічався в Москві з екс-президентом Татарстану Мінтімером Шаймієвим, який обіцяв організувати зустріч із Путіним.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування