Країни ЄС визначилися з санкціями проти Росії. Путіна поки не покарають

Середа, 12 березня 2014, 18:01

Держави Євросоюзу погодили проект санкцій проти Росії, серед яких візові обмеження і заморожування активів тих, хто відповідає за порушення суверенітету України.

Про це свідчить документ, з яким ознайомився Рейтер.

Семисторінковий текст докладно описує обмежувальні заходи, які будуть схвалені проти Москви, якщо вона не зійде з курсу щодо Криму і не почне переговори з міжнародними посередниками про розв'язання кризи в Україні.

Якщо в понеділок проект буде схвалений міністрами закордонних справ ЄС, це будуть перші європейські санкції проти Росії з кінця холодної війни, що стане знаком серйозного загострення відносин між Сходом і Заходом, зазначає агентство.

"Держави-учасниці вживатимуть необхідних заходів, щоб запобігти в'їзду на їхню територію або проїзду через неї осіб, які несуть відповідальність за дії, що підривають або загрожують територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України", - йдеться у першій статті документа.

Друга стосується активів, які перебувають в Євросоюзі, і припускає, що "всі засоби і економічні ресурси, які належать або контролюються" тими, хто відповідає за дії, що підірвали цілісність України, "будуть заморожені".

Документ був схвалений після того, як у жодної держави-​​учасниці не залишилося заперечень стосовно проекту, сказали чиновники.

Міністри закордонних справ ЄС зустрічаються в Брюсселі в понеділок і, як очікується, офіційно завершать процедуру, якщо тільки в курсі Росії не відбудеться рішучих змін. Досі ніяких ознак можливої ​​деескалації кризи в Криму не спостерігалося.

У неділю жителі Криму, як очікується, проголосують на референдумі за відокремлення від України і приєднання до Росії.

Погодивши проект санкцій, Євросоюз продовжив працювати над складенням списку тих, кого торкнуться обмеження.

Обговорення кандидатур відбулося у вівторок у Лондоні, де чиновники з Великобританії, США, Італії, Франції, Німеччини, Швейцарії, Японії та інших країн зібралися для переговорів.

"Як я розумію, під час цієї зустрічі була детальна дискусія з приводу імен, - сказав європейський чиновник. - Конкретний список поки не складений, але він буде готовий до понеділка".

Європейські чиновники говорили, що російський президент Володимир Путін і міністр закордонних справ Сергій Лавров в список не потраплять, щоб зберегти можливість переговорів у разі можливої ​​в майбутньому ескалації.

Замість цього, як повідомляється в додатку до проекту санкцій, з яким також ознайомився Рейтер, в список, як очікується, будуть включені близькі до Путіна високопоставлені представники спецслужб і армійського керівництва, а також помітні представники російського парламенту.

"У додаток також увійде інформація, необхідна для того, щоб ідентифікувати залучених фізичних та юридичних осіб або суб'єктів права", - йдеться в проекті санкцій.

"Щодо фізичних та юридичним осіб така інформація може включати імена, місце і дату реєстрації, номер реєстрації або місцезнаходження компанії", - відзначає Рейтер.

ЄС і США узгоджують дії для введення санкцій. Вони підтримали інші країни, в тому числі Канаду, Японію, Туреччину і Швейцарію в намірі наслідувати їхній приклад і зробити аналогічні заходи, щоб збільшити їх ефект.

Якщо Росія не відреагує на тиск, Євросоюз готовий зробити подальші кроки, які, можливо, включатимуть введення ембарго на поставки зброї та інші торгові обмеження. Наступні санкції можуть також торкнутися й самого Путіна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування