США обіцяють Україні підтримку, а Росії – погіршення взаємин

Неділя, 2 березня 2014, 07:54

Військова операція Росії на території України спричинить нагнітання напруженості в регіоні й серйозне погіршення американо-російських відносин.

Про це заявив держсекретар США Джон Керрі пізно ввечері в суботу за американським часом.

"Якщо Росія не вживе конкретних заходів по деескалації напруженості, те це спричинить глибокий негативний вплив на американо-російські відносини й міжнародне становище Росії", - йдеться в його заяві.

Керрі повідомив, що вже провів телефонну конференцію з "глобальними партнерами", щоб "скоординувати подальше кроки".

"Ми єдині в наших оцінках, і будемо працювати спільно у сфері підтримки України і її народу в цю історичну годину", - запевнив держсекретар США.

"Ми визнаємо й поважаємо зв'язки Росії з Україною, а також російську занепокоєність відношенням в Україні до етнічних росіяни. Однак це занепокоєння має виражатися не шляхом порушення суверенітету й територіальної цілісності України, а в прямих контактах із урядом України", - заявив Керрі.

За його словами, народ України прагне одного – права визначати власне майбутнє, мирно, політичним шляхом, в умовах стабільності. США підтримують українців і доможуться відновлення їхнього права, заявив Керрі. 

Він наголосив, що Сполучені Штати засуджують вторгнення Росії в Україні й окупацію української території, тим більше що це суперечить зобов'язанням РФ за статутом ООН, Гельсінським кінцевим актом ОБСЄ, її базовим угодам з Україною 1997 року й Будапештським меморандумом 1994 року. 

Дії Росії – загроза миру й безпеки України та усього регіону, зазначив держсекретар США. 

Керрі також сказав, що розмовляв із в. о. президента України Олександром Турчиновим і запевнив його у твердій підтримці США. 

Він відзначив новий уряд України за надзвичайну стриманість перед явною загрозою цілісності держави й нападами на її суверенітет. І закликав владу України продовжувати захищати права всіх українців. 

Держсекретар повідомив, що в наступні дні ініціюють термінові консультації в Раді безпеки ООН, Північноатлантичній раді й Організації з безпеки та співпраці в Європі, щоб захистити основні принципи, критично важливі для дотримання міжнародного миру й безпеки. 

США, за його словами, вважають необхідною міжнародну присутність в Україні представників ООН чи ОБСЄ для збору фактів, спостереження за порушеннями чи зловживаннями й захистом прав людини. Росія, як провідний член обох цих організацій, може прийняти в цьому участь, щоб її інтереси врахували, зазначив Керрі. 

Раніше в суботу президент США Барак Обама півтори години говорив із президентом Росії. Але, як повідомили в Кремлі, Володимир Путін заявив, що Росія однаково у випадку "подальшого поширення насильства" на східні регіони України та Крим "залишає за собою право захистити свої інтереси й російськомовне населення, яке живе там". 

США вже відклали підготовку до засідання глав країн "великої вісімки" (G-8) у Сочі через ескалацію Росією конфлікту в Україні.

"Інтерфакс-Україна", "Радіо Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

11:31
Загибель помічника Залужного: офіцеру оголосили підозру у вбивстві з необережності
11:27
фотоМіністр освіти розповів про НУШ, експерименти з вишами і відмову від ступеня – інтерв’ю
11:26
фотоНаводила авіабомби на Сумщину: СБУ затримала агентку ФСБ
11:18
АРМА просить Раду та РНБО розв'язати проблему Сахалінського родовища
11:04
Курс валют на 29 березня: офіційна гривня зміцнилась до євро
10:58
У Києві чоловік заради помсти колишній вбив її цуценя: поліція оголосила про підозру
10:57
Виробництво напівпровідників у Південній Кореї зросло найбільше з 2009 року
10:56
Сирський: Якщо росіяни знову рушать на Харків, він стане для них фатальним містом
10:56
Футзальний клуб знявся з чемпіонату України через перехід гравців у стан повної бойової готовності
10:50
Завершення опалювального сезону до кінця тижня заощадило б пів мільярда кубометрів газу - Чернишов
Усі новини...