Кримські татари створять національно-територіальну автономію

Субота, 29 березня 2014, 16:34

Курултай кримськотатарського народу постановив починати створення в Криму національно-територіальної автономії.

Про це йдеться у постанові, яку ухвалили на позачерговій сесії Курултаю, повідомляє ВВС Україна.

Голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров заявив, що цей документ не визнає анексію Криму і втрату Україною території півострова.

Він також припустив, що кримські татари можуть провести національний референдум, щоб підтвердити своє прагнення мати автономію.

"Курултай кримськотатарського народу постановив проголосити про початок політичних і правових процедур зі створення національно-територіальної автономії кримськотатарського народу на його історичній території - в Криму", - сказано в документі.

Курултай також доручив Меджлісу налагодити відносини з міжнародними організаціями, такими як ООН, Рада Європи, ЄС, ОБСЄ та ін., і урядами держав.

Окрім того Курултай закликав ці організації та уряди підтримати право кримськотатарського народу на самовизначення.

У свою чергу присутній на з'їзді президент Татарстану Рустан Мінніханов заявив, що готовий виступити посередником у діалозі між керівництвом Меджлісу та президентом РФ Володимиром Путіним.

Раніше перший віце-спікер кримського парламенту Григорій Іоффе зазначив, що нова Конституція Криму, ймовірно, не міститиме норми про квоти для кримських татар. Раніше влада півострова обіцяла 20% квот кримським татарам на представництво в органах влади.

За словами Іоффе, російське законодавство не передбачає такої норми, тож її не може бути і в Основному законі. Всі інші гарантії кримським татарам влада забезпечить. 

Як відомо, 29 березня у Криму розпочала роботу позачергова сесія Курултаю кримськотатарського народу. Делегати з'їзду планували розглянути проект постанови про реалізацію кримськотатарським народом права на самовизначення на історичній території у Криму.

16 березня у Криму відбувся так званий референдум, ініційований самопроголошеною владою автономії. За підрахунком результатів, явка на "референдум" перевищила 80%, а за приєднання до РФ висловилися 97% його учасників.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування