У МЗС ПІДОЗРЮЮТЬ, ЩО КРІМ КРИМУ РОСІЯ ПЛАНУЄ ПОДАЛЬШЕ ВТОРГНЕННЯ

Понеділок, 3 березня 2014, 18:43

В Міністерстві зовнішніх справ не виключають, що Росія може здійснити вторгнення на українську територію через сухопутну ділянку кордону.

Про це заявив речник МЗС Євген Перебийніс.

За його словами, в Україні триває військове розгортання із залученням Чорноморського флоту Російської Федерації і масовим використанням військово-транспортних літаків.

З порушенням порядку пересування літаків, о третій годині ранку 3 березня з військового аеродрому "Гвардійське" вилетіли три військово-транспортні літаки Іл-76 у напрямку Таганрога. Чорноморський флот РФ посилив охорону блок-постів на двох перешейках. Суттєво зросла кількість персоналу і бронетехніки.

На російській ділянці кордону продовжують накопичуватися збройні сили Росії. Так, на території перед переправою Кубань-Крим виявлені до 15 танків, 10 БТР, готуються три понтони для їх переміщення на півострів.

Перебийніс с посилання на Держприконрдонслужбу повідомив, що протягом доби великі групи, до ста осіб, спеціально екіпірованих військовослужбовців Росії, оснащених в тому числі гранатами і снайперськими гвинтівками, організовували напади на органи управління всіх рівнів - від регіонального управління до підрозділів охорони кордону.

"Представники цих спецпідрозділів в ультимативній формі дають українським прикордонникам час на роздуми, від трьох до дванадцяти годин, максимальний строк - до 18:00 сьогоднішнього дня", - йдеться в повідомленні.

За його словами, незважаючи на це прикордонники продовжують нести службу. "Збір інформації та контроль обстановки здійснюється безперервно", - запевнив Перебийніс.

Крім того, велике скупчення бойової техніки Росії і російських вояків спостерігається на кордоні з Харківською, Донецькою, Луганською областями України.

"За інформацією генерального консульства України у Ростові-на-Дону, губернатор Ростовської області віддав розпорядження щодо розгортання у Куйбишевському районі таборів, чи то місць, для прийому біженців з України. Зазначені дії представників влади Російської Федерації можуть свідчити про підготовку Росії до можливого вторгнення на територію України через сухопутний кордон України", – розповів він.

Перебийніс підкреслив, що вторгнення Росії в Крим є прямим порушенням низки міжнародних угод і міждержавних українсько-російських договорів.

Прикордонники підтверджують інформацію про скупчення російських військ вздовж сухопутного кордону, однак запевняють, що військова техніка РФ не заходить на територію України.

"Ми ведемо постійний моніторинг. Дійсно, на території областей (що межують з Україною) є військова техніка. У них тиждень тому розпочалися навчання, і вони там їздять на своїй території. До державного кордону вони не наближалися", - повідомив помічник начальника Східного регіонального управління Держприкордонслужби Мирон Сидор.

ЛІГАБізнесІнформРадіо СвободаІнтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News