Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Журналістам радять тричі подумати, перш ніж їхати на схід до сепаратистів

Субота, 26 квітня 2014, 21:18

Ситуація на Сході України є критично небезпечною для журналістів і перед тим, як їхати на схід України, журналісти мають зважити, чи вартий матеріал, який вони готують, ризику й життя.

Про це заявила виконавчий директор Інституту масової інформації  Оксана Романюк, пише Телекритика.

Романюк нагадала журналістам, які висвітлюють ситуацію на Сході України, про правила безпеки у гарячих точках.

"Одна справа, якщо ти оператор чи фотограф. Але якщо ти готуєш текстову інформацію, слід врахувати: зараз достатньо ресурсів, щоби знайти інформацію з інших джерел. І без нагальної потреби ризикувати не варто",  - зазначає Романюк.

Також вона зауважила, що журналісти, які їдуть до таких міст, мають бути підготовленими до роботи в гарячих точках - на відміну від висвітлення акцій протесту, тут діють озброєні угрупування, для яких закон неписаний.

"У таких умовах заради безпеки журналіст має максимально злитися з натовпом, асимілюватися й не виділятися - не розмовляти українською, не застостовувати під час зйомки великих об'єктивів, не поводитися виклично й не вирушати у небезпечні місця самому", - додала Романюк.

"Якщо на вас ведеться полювання, або відомо, що сепаратисти ставляться до вас негативно, краще відмінити поїздку. Адже це може означати, що на вас є чиєсь замовлення й за вас можуть вести торги. Варто дбати про цінність людського життя", - додає Романюк.

За даними Романюк, у Криму ІМІ зареєстрував 11 випадків, коли представників ЗМІ захоплювали в різний період часу.

"В Криму ситуація ще не була настільки критичною, наскільки вона зараз є у Слов`янську. На Сході України, переважно в Донецькій області, у нас уже 18 таких випадків. В Слов`янську немає жодного контролю", - зазначила Романюк.

"Зараз три кореспонденти перебувають у заручниках саме в Слов`янську, і про їхню долю нам нічого невідомо, - сказала Романюк. 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...