Росія посилила покарання за організацію масових заворушень і тероризм

Вівторок, 29 квітня 2014, 16:01

Рада Федерації схвалила закон, що посилює кримінальну відповідальність за організацію масових заворушень та тероризм.

Закон був схвалений у вівторок, 29 квітня, повідомляють РИА Новости.

Крім того, закон розширює повноваження ФСБ у сфері боротьби з тероризмом і вводить за ряд злочинів терористичної спрямованості покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Зокрема, співробітникам ФСБ дається право не тільки перевіряти документи, що засвідчують особу, а й проводити особистий огляд громадян та їхніх речей і огляд транспорту.

До Кримінального кодексу вводиться новий склад злочинів - організація злочинів терористичної спрямованості, а також фінансування тероризму.

За ці злочини передбачається покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 15 до 20 років або довічне позбавлення волі.

За проходження навчання тероризму, організацію терористичного співтовариства і участь у ньому, захоплення заручників, викрадення літака або поїзда (якщо вони пов'язані з вчиненням теракту) передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 15 до 20 років або довічне позбавлення волі.

Закон також посилює покарання за організацію масових заворушень.

Згідно з текстом документа, організація масових заворушень, що супроводжувалися насильством, погромами, підпалами, знищенням майна, застосуванням зброї, вибухових пристроїв, отруйних чи інших речовин і предметів, що представляють небезпеку для оточуючих, наданням збройного опору представникові влади, а також підготовка до організації таких масових заворушень або участі в них буде каратися позбавленням волі від 8 до 15 років.

Крім того, проходження навчання з метою організації масових заворушень або участі в них карається позбавленням волі на строк від 5 до 10 років зі штрафом у розмірі до 500 тисяч рублів, або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період до трьох років або без такого.

При цьому передбачається звільнення від відповідальності у тому випадку, якщо людина, що зробила цей злочин, повідомив органам влади про проходження ним навчання з метою організації масових заворушень, і ця інформація сприяла розкриттю злочину або виявлення інших осіб, які пройшли таке навчання.

Відповідальність за вербування

Кодекс про адміністративні правопорушення доповнюється новими статтями - "Надання фінансової підтримки тероризму". За цією статтею вводиться покарання у вигляді штрафу для юридичних осіб від 10 до 60 мільйонів рублів.

Виключаються будь-які терміни давності за цими злочинами терористичної спрямованості.

Закон також конкретизує повноваження органів виконавчої влади суб'єктів РФ в області протидії тероризму.

Закон надійшов на підпис президенту РФ.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News