Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Дії Росії незаконні, Україні потрібна реальна підтримка - проект резолюції ПАРЄ

Вівторок, 8 квітня 2014, 13:10

Парламентській Асамблеї Ради Європи пропонують засудити дії Росії щодо України та підтримати її цілісність і унітарність.

Про це йдеться в проекті резолюції "Останні події в Україні: загрози функціонуванню демократичних інститутів", яка підготована моніторинговою комісією і буде винесена на пленарну сесію Асамблеї в середу.

"Асамблея рішуче засуджує російську військову агресію і анексію Криму, які є явним порушенням норм міжнародного права, зокрема положень Статуту ООН, Гельсінського акту ОБСЄ та Статуту й основних правил Ради Європи", - йдеться в документі.

Також наголошується, що "на думку Асамблеї, жоден з аргументів, які використовує Російська Федерація для виправдання своїх дій, не відповідає дійсності".

ПАРЄ, згідно з документом, підкреслює, що ультраправі сили не захоплювали центральну владу в Києві, "і не було ніякої безпосередньої загрози для прав російськомовної етнічної меншини в країні, в тому числі, і навіть особливо, в Криму".

"Асамблея вважає, що прагнення до відокремлення (Криму) і приєднання його до Російської Федерації було ініційовано та спровоковано російською владою під прикриттям військового втручання", - йдеться в проекті резолюції.

Також висловлюються побоювання з приводу російської військової присутності на кордоні з Україною. "Асамблея висловлює серйозну стурбованість у зв'язку з нарощуванням російської військової присутності на кордоні з Україною", - йдеться в проекті документа.

"Асамблея рекомендує державам, які підписали Будапештський меморандум, а також іншим зацікавленим державам Європи розглянути можливість укладання реальних угод з питань безпеки для забезпечення незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України", - наголошується в документі.

На тлі останніх подій в Україні Асамблея також планує засудити ідею федералізації країни.

"Асамблея різко заперечує проти будь-яких пропозицій щодо федералізації України, оскільки це призведе до значного ослаблення єдності і стабільності країни", - йдеться в документі.

Києву рекомендують розробити всеосяжну стратегію зміцнення ролі місцевих і регіональних влад і децентралізації управління.

"Така стратегія децентралізації повинна бути заснована на принципах сильного унітарної держави з ефективною системою центрального управління і делегування відповідальності і повноважень регіонам", - зазначають автори резолюції.

Вони також констатують, що нещодавні події поглибили розкол між сходом і заходом країни.

"На думку Асамблеї, розкол має в основному політичні причини, незважаючи на чіткі історичні і культурні розбіжності між сходом і заходом України", - сказано в проекті резолюції.

Крім того, в цьому документі йдеться про відповідальність попередньої влади України за загибель протестувальників на Майдані.

"Асамблея жорстко засуджує залучення снайперів та застосування вогнепальної зброї проти протестувальників українською владою. Подібні дії неприйнятні", - йдеться в проекті резолюції.

У документі наголошується на необхідності провести ретельне розслідування всіх смертей, а також усіх випадків порушення прав людини у зв'язку з подіями на Майдані і виявити винних, насамперед тих, хто віддавав команди, і притягти їх до суду.

Комісія радників, створити яку пропонує Рада Європи, могла б надати допомогу українській владі в дотриманні цих вимог, наголошується в проекті.

Раніше повідомлялося, що Росію можуть позбавити права голосу в ПАРЄ.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування